Τζέικομπ Λου: Η Ευρώπη να στηρίξει την ανάπτυξη

Τζέικομπ Λου: Η Ευρώπη να στηρίξει την ανάπτυξη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστάσεις για την ενίσχυση της ζήτησης στην Ευρωζώνη, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός, έκανε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λου, στο πλαίσιο της συνάντησης του G20 που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία. «Η Ευρώπη θα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της και τις διαφορές στο εσωτερικό της», δήλωσε ο υψηλός Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι εξακριβωμένο από τις ΗΠΑ πως ο συνδυασμός μέτρων για την τόνωση της ζήτησης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και παράλληλα την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι κρίσιμος. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει επιλογή μεταξύ των δύο», προσέθεσε ο κ. Λου.

Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχίες για τις εντάσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών και την επίδραση αυτών στην εφαρμογή μέτρων που θα πρέπει να έχουν άμεσο αντίκρισμα στην ανάπτυξη. Επειτα από συνεχείς εκκλήσεις για μια δυναμικότερη παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,05% και δρομολόγησε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα, ώστε να εμποδίσει μεγαλύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού από το 0,3%. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η οικονομική πολιτική παραμένει προσκολλημένη σε μέτρα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών, γεγονός που έχει πυροδοτήσει διαμάχη ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι, με την κυβέρνηση Ολάντ να υπεραμύνεται μιας πιο χαλαρής προσέγγισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή