Η Mitsubishi μπαίνει στις ιχθυοκαλλιέργειες

Η Mitsubishi μπαίνει στις ιχθυοκαλλιέργειες

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βασικά αγαθά και τρόφιμα επεκτείνεται ένας από τους ισχυρότερους ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους στην Ιαπωνία, η πολυσχιδής Mitsubishi Corp. Αυτή τη φορά, η Mitsubishi Corp. υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της νορβηγικής εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών Cermaq ASA έναντι 8,88 δισ. κορονών Νορβηγίας ή ενός δισ. ευρώ. Εάν τελικά συναφθεί συμφωνία, τότε αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επικερδής για το νορβηγικό κράτος, που διατηρεί πλειοψηφικό μερίδιο. Η Mitsubishi Corp. ήδη δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς κλάδους όπως είναι η ενέργεια, η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών προϊόντων και οι υποδομές. Με βάση τα σχέδια για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, η διοίκηση επιδιώκει να διπλασιάσει το μέγεθος των κερδών της που προέρχονται από όλες τις δραστηριότητές της εκτός από την παραγωγή βιομηχανικών μετάλλων και ενέργειας.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Mitsubishi Corp. κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στη μονάδα παραγωγής σιτηρών της αυστραλιανής Olam International Ltd, μια κίνηση που διπλασίασε τον όγκο δημητριακών που παράγει στη χώρα. Η συμφωνία με την Cermaq παραμένει σε στάδιο διαβουλεύσεων. Η νορβηγική κυβέρνηση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών, ανακοίνωσε πως είναι διατεθειμένη να πουλήσει τις μετοχές της στη Mitsubishi Corp. εκτός εάν προκύψει μια πιο ενδιαφέρουσα προσφορά. Το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ιχθυοκαλλιεργειών της Νορβηγίας κατέχει το 59,17% του μετοχικού κεφαλαίου της Cermaq.

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν ήδη οικονομικοί αναλυτές, η προσφορά της Mitsubish για την Cermaq είναι ήδη κατά 18% υψηλότερη από τη μέση τιμή της μετοχής έτσι όπως έχει κυμανθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Εάν τελικά ευοδωθεί η συμφωνία ανάμεσα στην Cermaq και τη Mitsubishi, τότε οι μέτοχοι θα έχουν αποκομίσει κέρδος άνω του 40% συν τα μερίσματα, συγκριτικά με την προσφορά της Marine Harvest ASA ένα χρόνο πριν. Τότε, η νορβηγική κυβέρνηση αλλά και οι περισσότεροι μέτοχοι της Cermaq πούλησαν τη μονάδα εκτροφής ιχθύων Ewos στην Bain Capital LLC και την Altor Equity Partners. H Μitsubishi Corp. ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 17% το προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή