Ενας Ντράγκι δεν φέρνει την ανάπτυξη

Ενας Ντράγκι δεν φέρνει την ανάπτυξη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας δεν έπεισε τους επενδυτές επί μακρόν. Ακριβώς ένα μήνα μετά τις δηλώσεις του, ότι είναι έτοιμος να δράσει για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις για άνοδο των τιμών δεν επαληθεύτηκαν. Ακόμα και μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν σε ναδίρ σχεδόν τετραετίας, ενώ τα αναμενόμενα εντός της εβδομάδας στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ίσως φανερώσουν μία παραπαίουσα οικονομία. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μίλησε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, εξαντλεί τις επιλογές του για μεθόδους αναζωογόνησης της ανάκαμψης. Η εμπιστοσύνη αποδυναμώνεται και οι κυβερνήσεις ολιγωρούν με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η απαισιοδοξία για τον δείκτη του πληθωρισμού αποτελεί ευθεία πρόκληση για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Ντράγκι», επισημαίνει η Λένα Κομίλεβα, ανώτατη οικονομολόγος της G Plus Economics στο Λονδίνο. «Οι αγορές αρχίζουν να συνεκτιμούν την ασθενική κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης και η στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ πιθανώς να αποδειχθεί ανεπαρκής».

Oταν ο Μάριο Ντράγκι είχε μιλήσει σε συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόουλ στα τέλη Αυγούστου, είχε επισημάνει ότι σε όλα τα μέτωπα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχωρούν και ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να περιφρουρήσουν τη σταθερότητα των τιμών. Τα στοιχεία, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να καταγράψουν επιβράδυνση στη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών στην Ευρωζώνη. Οι Δείκτες Διευθυντών Προμηθειών (ΡΙΜ) δημοσιεύονται σήμερα από τη Markit Economics και αύριο Τετάρτη τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα χαμηλότερα ενός έτους.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των Είκοσι» (G20) το Σαββατοκύριακο στο Κερνς της Αυστραλίας διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν χρόνο να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο των υφιστάμενων μέτρων οικονομικής στήριξης, προτού αποφασίσουν να παρέμβουν εκ νέου.Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως, εάν επαρκούν τα μέτρα, το Σώμα είναι έτοιμο να κινηθεί περαιτέρω, αλλά προς το παρόν είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Κατά τον Χόλγκερ Σμίντινγκ, ανώτατο οικονομολόγο της Berenberg Bank στο Λονδίνο, «το σοβαρότερο πρόβλημα της Ευρωζώνης σήμερα είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα και για το συγκεκριμένο ζήτημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για να περιμένει κανείς την οποιαδήποτε αξιοσημείωτη άνοδο του πληθωρισμού το προσεχές δωδεκάμηνο. Στις 4 Σεπτεμβρίου, πάντως, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως είναι στις προθέσεις του να κατευθύνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στα επίπεδα των αρχών του 2012, υπαινισσόμενος πως επιδιώκει να προσθέσει στα περιουσιακά της στοιχεία περί το 1 τρισ. ευρώ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως τα εργαλεία για να επιτύχει τον στόχο του αφορούν τη στοχευμένη τετραετή χρηματοδότηση των τραπεζών, που συνδέεται με τις πιστώσεις στην πραγματική οικονομία και τις απευθείας αγορές ενυπόθηκων τίτλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή