Η πρόεδρος της Αργεντινής είχε τη Δευτέρα μια σημαντική συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή κ. Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει εμπλακεί στην ιστορία της πιο πρόσφατης χρεοκοπίας της χώρας. Η κ. Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία χρειάζεται όλους τους συμμάχους που θα μπορούσε να βρει, προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού και ν’ αναζωογονήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής μετά τη χρεοκοπία του περασμένου Ιουλίου.
Η πρόεδρος της Αργεντινής και ο κ. Σόρος, ο οποίος είναι κάτοχος κρατικών ομολόγων της Αργεντινής και έχει επενδύσει στον ενεργειακό τομέα της χώρας, συζήτησαν διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και ενεργειακά, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου.
«Η πρόεδρος Φερνάντες και ο κ. Σόρος συζήτησαν διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων των προοπτικών που έχει η οικονομία της Αργεντινής, πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων και την αναμόρφωση της πολιτικής για τα ναρκωτικά στη Λατινική Αμερική» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Σόρος. Η κυβέρνηση της Αργεντινής συχνά αναφέρει τις επενδύσεις του κ. Σόρος ως δείγμα ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την οικονομία της χώρας.
Ο κ. Σόρος κατέχει το 3,5% της ελεγχόμενης από το κράτος ενεργειακής εταιρείας YPF, ενώ έχει μηνύσει μια αμερικανική τράπεζα διότι δεν διένειμε το κουπόνι ομολόγων της Αργεντινής που είχαν εκδοθεί σε ευρώ μετά την απαγόρευση του Αμερικανού δικαστή κ. Τόμας Γκρίεζα.
Η απαγόρευση πληρωμής του κουπονιού (συνολικού ύψους 539 εκατ. δολαρίων) για τ’ αναδιαρθρωμένα ομόλογα αν προηγουμένως τ’ αμερικανικά κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν αποπληρώνονταν στο ακέραιο, συν τόκους, για τα ομόλογα Αργεντινής που αγόρασαν σε πολύ χαμηλή τιμή και τα οποία δεν δέχτηκαν ν’ ανταλλάξουν με τα νέα, αναδιαρθρωμένα, ομόλογα, προκάλεσε στα τέλη Ιουλίου την τεχνική χρεοκοπία της Αργεντινής. Γεγονός που μετέτρεψε τον κ. Σόρος σε εν δυνάμει σύμμαχο της Αργεντινής, αφού τον Αύγουστο κατέθεσε, μαζί με άλλους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων, αγωγή κατά του θεματοφύλακα των ομολόγων (Bank of New York Mellon), υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση του Αμερικανού δικαστή δεν αφορά ομόλογα Αργεντινής που είχαν εκδοθεί σε ευρώ και σε στερλίνα.
Σύμφωνα με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αργεντινής η κ. Φερνάντες ντε Κίρχνερ προσπαθεί να κερδίσει την υποστήριξη των επενδυτών για την απόφασή της να μη δεχτεί να πληρώσει στο ακέραιο όσους επενδυτές δεν είχαν δεχτεί την αναδιάρθρωση του χρέους το 2005 και το 2010. Η πρόεδρος της Αργεντινής έχει υποστηρίξει ότι ο δικαστής Γκρίεζα υπερέβη τη δικαιοδοσία του και έχει απαιτήσει την πληρωμή του κουπονιού από την BNY, δίχως αποτέλεσμα.
Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή της Αργεντινής ενέκρινε νέο νόμο με τον οποίο καθιστά θεματοφύλακα των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της μια κρατική ελεγχόμενη τράπεζα με έδρα το Μπουένος Αϊρες. Εν τω μεταξύ, η Citibank Αργεντινής ζήτησε από τον δικαστή Γκρίεζα να επιτρέψει την πληρωμή κουπονιού στις 30 Σεπτεμβρίου για ομόλογα που υπάγονται στο Δίκαιο της Αργεντινής.
Σε διαφορετική περίπτωση η Citibank Αργεντινής, με περισσότερα από 100 χρόνια παρουσίας στη χώρα, απειλείται με αγωγές και μηνύσεις ακόμη και με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της, υποστήριξε ο δικηγόρος της τράπεζας καταθέτοντας το αίτημα στον δικαστή Γκρίεζα που όρισε δικάσιμο στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο Αμερικανός δικαστής είχε επιτρέψει την πληρωμή του προηγούμενου κουπονιού για ομόλογα που είχαν εκδοθεί σε Δίκαιο Αργεντινής στις 30 Ιουνίου.