Προς αλλαγή ηγεσίας η κεντρική τράπεζα Κίνας

Προς αλλαγή ηγεσίας η κεντρική τράπεζα Κίνας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας στο πλαίσιο ευρύτερης αλλαγής προσώπων στην κυβέρνηση, τον στρατό και το κόμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal». Οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή αντικατάσταση του κ. Ζου Ξιάο Τσουάν λαμβάνουν χώρα εν μέσω διαφωνιών της κεντρικής τράπεζας με την κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή ριζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η απελευθέρωση των επιτοκίων δανεισμού.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, δύο χρόνια μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της χώρας, προωθεί στενούς συμμάχους του σε θέσεις-κλειδιά, σύμφωνα με ανώνυμους Κινέζους αξιωματούχους που επικαλείται η WSJ. Οι όποιες αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Ο κ. Σι ανανέωσε το 2013 για τρίτη φορά τη θητεία του κ. Ζου, παρόλο που ο κεντρικός τραπεζίτης είχε υπερβεί τα 65 έτη, ηλικία στην οποία κανονικά συνταξιοδοτούνται οι υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι. Ωστόσο η διαφορετική στάση που τηρεί ο κ. Ζου σε θέματα οικονομικής πολιτικής φαίνεται ότι θα προκαλέσει την αποπομπή του.

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών ο κεντρικός τραπεζίτης εξακολούθησε να πιέζει για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως η απελευθέρωση των επιτοκίων δανεισμού. Την ίδια στιγμή η κινεζική ηγεσία ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ στην οικονομία, ενώ ήδη είναι αμφίβολο αν ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ που έχει θέσει ως στόχο το Πεκίνο. Ενας λόγος που συνηγορεί υπέρ της παραμονής του κ. Ζου είναι ενδεχόμενη αρνητική αντίδραση των αγορών, οι οποίες θα ερμηνεύσουν την αποχώρησή του ως σημάδι μείωσης της θέλησης της κινεζικής ηγεσίας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όπως η απελευθέρωση των αγορών.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) σε ανακοίνωσή της δήλωσε χθες ότι ο κ. Ζου δεν πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα από τη θέση του. Ωστόσο, σύμφωνα με τη WSJ, οι φήμες περί αντικατάστασής του κυκλοφορούν ευρέως στους διαδρόμους της κεντρικής τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες. Ως πιθανός αντικαταστάτης του φέρεται ο κ. Γκούο Σουκούινγκ, πρώην τραπεζίτης και νυν κυβερνήτης της πλούσιας επαρχίας Σαντόνγκ, στα ανατολικά της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή