Δανεισμός-ρεκόρ 219 δισ. δολ. το 2014 από διεθνείς οργανισμούς

Δανεισμός-ρεκόρ 219 δισ. δολ. το 2014 από διεθνείς οργανισμούς

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικό χρέος ύψους 219 δισ. δολαρίων έχουν εκδώσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι μεγάλοι υπερεθνικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Παγκόσμια Τράπεζα και η Δι-Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Dealogic, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντληθεί ποτέ στη διάρκεια ενός έτους και σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αποδίδει το ύψος του στις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οπως τονίζουν οι FT, ένα σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων που άντλησαν οι υπερεθνικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι δανεισμός των μηχανισμών στήριξης που θεσπίστηκαν για να στηρίξουν τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, όμως, πως οι διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση για ομόλογα υψηλής ποιότητας και δανείζονται τεράστια ποσά με χαμηλό κόστος. Οι υπερεθνικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί συνήθως έχουν την ανώτερη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης των τριών Α, καθώς έχουν την εγγύηση πολλών κυβερνήσεων, ενώ τα ομόλογα που εκδίδουν έχουν μεγάλη ζήτηση από κεντρικές και εμπορικές τράπεζες που αγοράζουν χρέος με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σημείωσε το δικό του ρεκόρ στις αρχές του έτους εκδίδοντας ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ σε δημοπρασία που υπερκαλύφθηκε, με τις προσφορές να φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ. Η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα άντλησε 3,7 δισ. δολάρια φέτος – το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οπως τονίζει η RBC Capital Markets, τα επιτόκια που καταβάλλουν για τον δανεισμό τους οργανισμοί όπως η ΕΤΕπ έχουν μειωθεί εν μέρει επειδή οι επενδυτές έχουν στραφεί σε αυτά μετά την υποχώρηση των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι αμερικανικοί ημικρατικοί κολοσσοί στεγαστικής πίστης, Fannie Mae και Freddie Mac. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, η αγορά χρέους που έχει εκδοθεί από υπερεθνικούς οργανισμούς θα περιοριστεί καθώς αρχίζουν σιγά σιγά να ανορθώνονται οικονομικά οι χώρες που έχουν κληθεί να στηρίξουν οι οργανισμοί αυτοί. Οπως, όμως, επισημαίνει ο Κερ Φινλάισον στέλεχος της RBC Capital Markets, «παραμένει ένα τείχος ρευστότητας από επενδυτές που ψάχνουν ομόλογα ποιότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή