Μειώνει τις προβλέψεις για το ρωσικό ΑΕΠ την επόμενη διετία η Παγκόσμια Τράπεζα

Μειώνει τις προβλέψεις για το ρωσικό ΑΕΠ την επόμενη διετία η Παγκόσμια Τράπεζα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική οικονομία κινδυνεύει να παγιδευτεί σε κατάσταση στασιμότητας μέσα στην επόμενη διετία λόγω των επιπτώσεων από την ουκρανική κρίση, την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μια αβέβαιη οικονομική πολιτική, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεση για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Συν τοις άλλοις, οι οικονομικές επιπτώσεις των χειρισμών της Μόσχας από την προσάρτηση της Κριμαίας και έπειτα αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω και τις συνθήκες φτώχειας στη Ρωσία, ενώ η επιχειρηματικότητα θα υποβαθμιστεί από την περιορισμένη πρόσβαση εταιρειών και τραπεζών από τις αγορές. Οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού χαρακτήρισαν ριψοκίνδυνη την απόφαση της Μόσχας να αξιοποιήσει κεφάλαια από τα κρατικά πετρελαϊκά ταμεία για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε μια προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στη Ρωσία σε επίπεδα χαμηλότερα του 0,5% εντός της επόμενης διετίας, όταν η ρωσική κυβέρνηση προσβλέπει σε ανάπτυξη 1,2% το 2015 και 2% το 2016. Με βάση τα σενάρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 0,3% το 2015, με ισχυρή την πιθανότητα να υπάρξει συρρίκνωση εάν κλιμακωθεί η ουκρανική κρίση. Ενα χρόνο μετά, δηλαδή το 2016, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 0,4%. Στο απαισιόδοξο σενάριο, ειδικότερα, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,9% το 2015.

Οι κυρώσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων στη χρηματοδότηση των ρωσικών εταιρειών και τραπεζών περιορίζουν δραματικά την πρόσβασή τους στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων, «επηρεάζοντας τις επενδυτικές αποφάσεις, καθυστερώντας ή ακόμη και αναβάλλοντας επενδυτικά προγράμματα», τονίζεται στην έκθεση. Στις κυρώσεις που έχουν ανταλλαχθεί ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα περιλαμβάνεται η απαγόρευση των ευρωπαϊκών εισαγωγών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία κατόπιν απόφασης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ελλοχεύει, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος να αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και να επιδεινωθούν περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 0,5% το 2015, από το 2% που αναμένεται να καταγραφεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 8%, φέτος, δηλαδή υψηλότερα από την εκτίμηση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο 7,5%. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τη στάση της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση μπορεί να διογκωθούν λόγω της απουσίας μεταρρυθμίσεων στη χώρα, με αποτέλεσμα οι παλαιές δομές να εξακολουθούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οπως δήλωσε η Μπριτζίτ Χανσλ, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, «δεν πιστεύουμε πως οι επενδύσεις θα αυξηθούν όσο προσδοκά η κυβέρνηση. Υποθέτουν ότι τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να επενδύουν, αλλά εμείς αναμένουμε μια λιγότερο ισχυρή δυναμική».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή