Μπράνσον: Αδεια όσο και όποτε θέλετε, αρκεί να μη ζημιώσετε την εταιρεία

Μπράνσον: Αδεια όσο και όποτε θέλετε, αρκεί να μη ζημιώσετε την εταιρεία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι να λείψουν όσο και όταν θέλουν θα είναι εφεξής οι υπάλληλοι του Ρίτσαρντ Μπράνσον, του ιδρυτή του ομίλου Virgin, υπό τον όρο ότι θα έχουν εξασφαλίσει πως η απουσία τους δεν θα αποβαίνει σε βάρος της επιχείρησης και κατ’ επέκτασιν της δικής τους σταδιοδρομίας και της σταδιοδρομίας των μελών της ομάδας στην οποία ανήκουν. Ο γνωστός για τις ρηξικέλευθες και τολμηρές ιδέες του επιχειρηματίας παρουσίασε το νέο σχέδιό του στους 170 υπαλλήλους που απασχολούνται στα κεντρικά γραφεία του, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να ζητούν εκ των προτέρων έγκριση για να λείψουν με άδεια.

«Εναπόκειται στον υπάλληλο να αποφασίσει αν και πότε θέλει να πάρει λίγες ώρες, μία ημέρα, μία εβδομάδα ή ένα μήνα άδεια, υπό τον όρο ότι θα το κάνει μόνον όταν έχει τη βεβαιότητα ότι η απουσία του δεν θα πλήξει υπό καμία έννοια την επιχείρηση και τη σταδιοδρομία του», τόνισε ο Μπράνσον και διευκρίνισε πως το καινούργιο καθεστώς θα ισχύσει άμεσα στους περίπου 170 υπαλλήλους που απασχολούνται στα κεντρικά γραφεία της Virgin σε Βρετανία και ΗΠΑ. Δεν θα ισχύσει, όμως, ακόμη για τους 50.000 υπαλλήλους που απασχολεί ο όμιλος Virgin ανά τον κόσμο στις μεταφορές, στην αεροπορία, την τεχνολογία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ο Μπράνσον δήλωσε πως επιφυλάσσεται προς το παρόν να εξακριβώσει αν το σύστημα θα δουλέψει «τόσο καλά όσο περιμένουμε, οπότε και θα ενθαρρύνουμε τις θυγατρικές μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».

Εκθέτοντας το σκεπτικό του, ο Μπράνσον επικαλέσθηκε τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα, ότι δηλαδή έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική ζωή και τη ζωή στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον οι επιχειρήσεις να προσδιορίσουν με ακρίβεια πόση ώρα βρίσκεται ο υπάλληλος στην υπηρεσία τους. Οπως αναφέρει μάλιστα σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο Μπράνσον αναφέρθηκε στη Netflix ως αυτή που τον ενέπνευσε προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς η εν λόγω βιομηχανία παραγωγής και διανομής τηλεοπτικού περιεχομένου έχει καταγράψει όχι μόνο βελτίωση του ηθικού και της δημιουργικότητας των υπαλλήλων της, αλλά και αύξηση της παραγωγικότητάς τους από τη στιγμή που σταμάτησε να μετράει τις άδειές τους και τους άφησε ελεύθερους να λείπουν όποτε κρίνουν εκείνοι.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο του Μπράνσον ενδέχεται να προσκρούσει στη σθεναρή αντίσταση των εταίρων του ή ακόμη και των ιδιοκτητών πολλών από τις εταιρείες με την επωνυμία Virgin. Σε πολλές από αυτές, ο σερ Ρίτσαρντ είτε ελέγχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών ή δεν τις ελέγχει καθόλου καθώς οι εταιρείες αυτές έχουν αποκτήσει την άδεια για τη χρήση της επωνυμίας. Ακόμη και στις εταιρείες εκείνες στις οποίες έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, δηλαδή στις Virgin Atlantic και Virgin Trains, ο εταίρος ελέγχει ένα αποφασιστικό 49%. Υπήρξαν, άλλωστε, εμπειρογνώμονες σε θέματα εργασίας που επέκριναν το σχέδιο του Μπράνσον ως διαφήμιση για το βιβλίο του που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα και διερωτήθηκαν αν είναι δυνατόν να ισχύσει ποτέ μια τέτοια πολιτική στους πιλότους, στο ιπτάμενο προσωπικό και στους οδηγούς τρένων του ομίλου. Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έσπευσαν να επαινέσουν την τολμηρή κίνηση του Μπράνσον και να προεξοφλήσουν πως οι υπάλληλοί του θα ανταμείψουν την εμπιστοσύνη του επιδεικνύοντας μεγαλύτερη αφοσίωση στον όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή