Αισιοδοξία Μπαρόζο για ταχεία επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά

Αισιοδοξία Μπαρόζο για ταχεία επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε αισιόδοξος σήμερα για την ταχεία επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύθηκε αυτή συμφωνία βάσει της εντολής την οποία είχε λάβει από τα κράτη μέλη (της ΕΕ). Και αυτή η συμφωνία υποστηρίζεται πλήρως από όλα τα (κράτη) μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», είπε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Οτάβα, κατά τη Σύνοδο Καναδά-ΕΕ η οποία σηματοδότησε την επίσημη ολοκλήρωση των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αυτή.

Χθες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τάχθηκε ενώπιον της Μπούντεσταγκ υπέρ της ανάγκης να υπάρξει «επαναδιαπραγμάτευση» ορισμένων διατάξεων της συμφωνίας, ειδικά «του κεφαλαίου (της) για την προστασία των επενδύσεων», το οποίο «δεν είναι αποδεκτό ως έχει, κατά την άποψη της Γερμανίας».

Επικριτές της συμφωνίας θεωρούν πως ο μηχανισμός αυτός, που προβλέπει κυρίως την προσφυγή σε διεθνή επιδιαιτησία για την επίλυση διαφορών, ενδέχεται να επιτρέψει σε πολυεθνικές εταιρείες να αμφισβητούν διά της δικαστικής οδού τις αποφάσεις εθνικών κυβερνήσεων, όπως έχει συμβεί με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό (NAFTA).

Ο Μπαρόζο αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι «όλες οι επίσημες τοποθετήσεις που έχουμε λάβει από πλευράς της Γερμανίας είναι απολύτως θετικές ως προς τη συμφωνία αυτή».

Θα ήταν «πολύ παράξενο», συνέχισε, η Γερμανία να εγείρει εμπόδια στην επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, καθώς «είναι οι χώρες της Ευρώπης που θα αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη» από αυτήν, λαμβανομένων υπόψη της κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του γεγονότος ότι πρόκειται για μια από τις δυνάμεις που βρίσκονται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τις εξαγωγές παγκοσμίως.

«Πιστεύω ότι επιτύχαμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αυτή θα επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη» της ΕΕ, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο εκτείνεται σε 1.600 σελίδες, δημοσιεύθηκε σήμερα στα αγγλικά, και πρόκειται να μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. «Αναμένω ότι η συμφωνία αυτή θα επικυρωθεί το 2015 και θα τεθεί σε ισχύ το 2016», είπε ο Μπαρόζο.

Καρπός τεσσάρων και πλέον χρόνων διεξοδικών διαπραγματεύσεων, η συμφωνία αυτή προβλέπεται από ειδικούς ότι θα οδηγήσει στην αύξηση κατά 23% των εμπορικών ανταλλαγών της ΕΕ με τον Καναδά. Αυτό αναμένεται να μεταφραστεί σε μια αύξηση 12 δισεκ. ευρώ κατ' έτος για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) της ΕΕ και 8 δισεκ. ευρώ για το ΑΕγχΠ του Καναδά, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες και την Οτάβα.

Ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ υπέγραψαν νωρίτερα μια διακήρυξη σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην καναδική Βουλή, ενώ υπεγράφη επίσης μια Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, η οποία διευρύνει την διμερή συνεργασία για διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένης της ασφάλειας και των πρωτοβουλιών για την Αρκτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή