Οι έξυπνες εφαρμογές για νοικοκυριά, το νέο στοίχημα της Amazon

Οι έξυπνες εφαρμογές για νοικοκυριά, το νέο στοίχημα της Amazon

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξάντλητη φαίνεται να είναι η διάθεση της Amazon να πειραματίζεται με νέα επιχειρηματικά σχέδια, παρά την κριτική επενδυτών πως είναι υπερβολική στις δαπάνες της. Η μονάδα Lab126, δηλαδή η «ομάδα ειδικών αποστολών» της Amazon που ειδικεύεται στη δημιουργία και τη δοκιμασία νέων προϊόντων σαν την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Kindle, δρομολογεί νέα σχέδια για την επόμενη πενταετία που θα επικεντρώνονται σε «έξυπνες» εφαρμογές για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, μια νέα καινοτομία με «έξυπνες συσκευές» για τα νοικοκυριά θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο ανταγωνισμού στον κλάδο της τεχνολογίας, με συμπρωταγωνιστές όχι μόνον την Amazon αλλά την Google και την Apple. Αν και οι δύο τελευταίοι κολοσσοί της τεχνολογίας έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του Τύπου τον τελευταίο καιρό, η Amazon συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του Διαδικτύου σε όρους εσόδων και αριθμού εργαζομένων, με χρήστες που ξεπερνούν τα 240 εκατ. άτομα. Από την άλλη πλευρά, η τιμή της μετοχής της Amazon έχει υποχωρήσει κατά 20% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Για την ολοκλήρωση αυτού του νέου εγχειρήματος, η Αmazon σχεδιάζει να ενισχύσει το προσωπικό της Lab126 στους 3.757 εργαζομένους με πλήρη απασχόληση, μια κίνηση που θα της εξασφαλίσει φοροαπαλλαγές 1,2 εκατ. δολαρίων στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Αρκετά υψηλότερα είναι, ωστόσο, τα κεφάλαια που πρόκειται να επενδύσει στη Lad126. Ανέρχονται στα 55 εκατ. δολάρια και θα διοχετευθούν στο Σάνιβιλ και το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας όπου δραστηριοποιείται η «ομάδα ειδικών αποστολών». Το μέγεθος της επένδυσης θεωρείται υπερβολικό από αναλυτές της αγοράς, με περιορισμένες τις πιθανότητες απόσβεσης, διότι ακόμη και εάν κυκλοφορήσουν στην αγορά αυτές οι εφαρμογές, θα είναι υψηλό το κόστος απόκτησης για όλα τα νοικοκυριά. Πηγές της Amazon που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters τόνισαν, ωστόσο, πως μπορεί να μη φθάσει τελικά καμία εφαρμογή στις αγορές.

Ποιο θα είναι, σε πρακτική βάση, το αντικείμενο ερευνών της Lab126, δηλαδή της ομάδας ειδικών αποστολών της Amazon; O κλάδος της τεχνολογίας φαίνεται να στρέφεται στην ανάπτυξη εφαρμογών που θα επιτρέπουν την εκτέλεση εντολών με ένα κουμπί. Οπως μαρτυρούν οι πηγές του Reuters, η Amazon εξετάζει μια εφαρμογή wi-fi που θα είναι εγκατεστημένη στην κουζίνα ή στην ντουλάπα και θα επιτρέπει, για παράδειγμα, στους καταναλωτές να παραγγείλουν απορρυπαντικό με μια κίνηση. Οι ανταγωνιστές της Amazon έχουν, επίσης, κάνει κάποιες κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Τον Ιούνιο, η Apple ανακοίνωσε νέα σχέδια για την ανάπτυξη της HomeKit, ένα νέο πλαίσιο για τη διασύνδεση διαφόρων εφαρμογών σε ένα νοικοκυριό. Πάντως, ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, συμμετέχει ενεργά στη Lab126 από την Kindle μέχρι το Fire Phone της εταιρείας, πιστοποιώντας τη δέσμευσή του στην καινοτομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή