Το φθηνό πετρέλαιο απειλεί τη Ρωσία

Το φθηνό πετρέλαιο απειλεί τη Ρωσία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και ειδικότερα του αργού Ουραλίων που εξάγει η Ρωσία απειλούν με περαιτέρω αποσταθεροποίηση τη ρωσική οικονομία των δύο τρισ. δολαρίων. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, αλλά στο ίδιο συμπέρασμα κατατείνουν ορισμένοι υπολογισμοί του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το 58% των ερωτηθέντων αναλυτών, για να αποφύγει την ύφεση η Ρωσία, οι τιμές του αργού Ουραλίων πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα τουλάχιστον των 100 δολαρίων το βαρέλι. Λαμβανομένων δε υπόψη των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Ρωσία, πολλοί αναλυτές του κλάδου θεωρούν πως οι υφιστάμενες τιμές είναι αρκετά χαμηλές ώστε να απειλούν τη ρωσική οικονομία. Οι τιμές του Brent, βάσει των οποίων τιμολογείται περίπου το μισό πετρέλαιο παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένου και του αργού Ουραλίων, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 14% μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες και στις 15 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στα χαμηλά διετίας.

Οπως αναφέρει ο Αλεξάντερ Σακόβιτς, σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, οι τιμές του αργού Ουραλίων υποχώρησαν κάτω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι στις 18 Αυγούστου και κυμαίνονταν κατά μέσον όρο στα 98,28 δολάρια από τις 15 Αυγούστου μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Το ρωσικό υπουργείο τονίζει, μάλιστα, πως πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2012 που η μέση τιμή μηνός παραμένει σε επίπεδα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Εξάλλου, ο Μαξίμ Ορέσκιν, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, αναφέρει πως ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει τιμή του πετρελαίου στα 96 δολάρια το βαρέλι και η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά πως ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα παρουσιάσει έλλειμμα 0,6%. Οπως τονίζει ο Ορέσκιν, η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά ένα δολάριο το βαρέλι στερεί τον ρωσικό προϋπολογισμό από έσοδα ύψους περίπου 80 δισ. ρουβλίων, δηλαδή περίπου 2,1 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή