Η υποχώρηση του ευρώ δεν στηρίζει αρκετά την ανάκαμψη

Η υποχώρηση του ευρώ δεν στηρίζει αρκετά την ανάκαμψη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να ανακαλύψει πως η υποχώρηση του ευρώ δεν μπορεί να στηρίξει αρκετά την ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τα εγχειρίδια Οικονομικών, η υποχώρηση του ευρώ πρέπει να τονώσει την παραπαίουσα ανάπτυξη της Ευρώπης, ενισχύοντας στις εξαγωγές και τον πληθωρισμό, καθώς θα αυξηθούν οι τιμές των εισαγωγών.

Είναι καιρός να αναθεωρηθούν τα εγχειρίδια Οικονομικών σύμφωνα με ομάδα οικονομολόγων της Société Générale υπό τη Μιχάλα Μαρκούσεν που εκτιμούν ότι η υποτίμηση του ευρώ δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την οικονομία όσο κάποτε και όσο ίσως ελπίζει η ΕΚΤ. Πρώτον, το ευρώ ίσως δεν έχει ακόμα υποτιμηθεί τόσο πολύ. Εχει μεν υποχωρήσει έναντι του δολαρίου 7,5% στη διάρκεια του έτους αλλά με βάση τη σταθμισμένη ισοτιμία έχει διολισθήσει μόνον 4%. Ισως είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια βαθιά υποτίμησή του. Ακόμη κι αν εξακολουθήσει να υποχωρεί έναντι δολαρίου και στερλίνας καθώς θα αυξάνουν τα επιτόκια η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας. Τα δύο αυτά νομίσματα δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνον το 1/3 της σταθμισμένης ισοτιμίας.

Οπως επισημαίνει η κ. Μαρκούσεν, είναι εξίσου σημαντική η νομισματική πολιτική της Κίνας και της Ιαπωνίας καθώς το γιεν και το γουάν καθορίζουν το 1/4 της αξίας του ευρώ.

Η κ. Μαρκούσεν τονίζει, επίσης, πως ένα ασθενέστερο νόμισμα μειώνει το κόστος δανεισμού αλλά υπάρχει κίνδυνος τα νοικοκυριά, προπαντός τα γερμανικά, να θεωρούν πως τα χαμηλότερα επιτόκια αποτελούν λόγο για να αποταμιεύσουν και όχι για να αυξήσουν τις δαπάνες. Παράλληλα, η δυνατότητα των κινεζικών εργοστασίων να παράγουν προϊόντα χαμηλού κόστους περιορίζει τα περιθώρια των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να αυξήσουν το δικό τους μερίδιο αγοράς μειώνοντας τις τιμές.

Εξάλλου οι επιπτώσεις δεν είναι ίδιες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Μια πτώση 10% του ευρώ μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές συνολικά της Ευρωζώνης κατά 2,5% αλλά η αύξηση θα είναι μόλις 1% στη Γερμανία, ενώ θα φθάνει το 5% στη Γαλλία. Ο Ντράγκι μπορεί να αντλήσει διδάγματα από την πολιτική του Χαρουχίκο Κουρόντα, διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Αν και η υποχώρηση του γιεν αρχικά τόνωσε την ανάπτυξη και ενίσχυσε τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας, τον Αύγουστο σημείωσαν πτώση οι εξαγωγές και η αύξηση των τιμών των εισαγωγών δεν επηρεάζει πλέον τόσο πολύ τον πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή