Αποδόσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Ανέκαμψαν ελαφρώς χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών που σημείωσαν στη διάρκεια της εβδομάδας. Το Brent κυμαινόταν το απόγευμα στα 97,34 δολ. το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ στα 93,12 δολ. το βαρέλι. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε επικρατήσει ανησυχία ότι υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς εξαιτίας της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ και της ανάκαμψης των εξαγωγών από τη Λιβύη. Μέσα στην εβδομάδα ασκήθηκαν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές λόγω της συνεχούς ανατίμησης του δολαρίου και των αποθαρρυντικών στοιχείων για την παγκόσμια οικονομία. Μεσολάβησαν, πάντως, η είδηση πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου καθώς και οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή.

Επιστροφή στο επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού

Κέρδη κατέγραψε η τιμή του χρυσού αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά έναν μήνα, καθώς οι επενδυτές αναζητήσαν καταφύγιο από την υποχώρηση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων και την κλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Την Παρασκευή, η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε 0,6% στα 1.225,78 δολάρια την ουγγιά, με τα εβδομαδιαία κέρδη στο 0,8%. Ετσι, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είναι ενισχυμένη από τα 1.208,40 δολάρια την ουγγιά που σημειώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου και που αποτέλεσε και το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Παράλληλα, η τιμή του ασημιού ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 17,66 δολάρια την ουγγιά, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων δύο ημερών. Επίσης, η τιμή του ασημιού υποχώρησε στα 17,34 δολάρια την ουγγιά στις 22 Σεπτεμβρίου, αποτελώντας το ναδίρ από τον Ιούλιο του 2010. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως, ανεξαρτήτως των κερδών που κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα, η τιμή του χρυσού θα παρουσιάσει τριμηνιαίες απώλειες για πρώτη φορά από τις αρχές του 2014, αφού ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg στην αγορά spot έχει αναρριχηθεί στο υψηλό τετραετίας.

Ομόλογα

Περιορίσθηκαν οι πιέσεις στις τιμές των ελληνικών ομολόγων την Πέμπτη μετά ένα ράλι ανόδου που κατεγράφη στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου την Τετάρτη έφθασε το 6,22%. Οι συναλλαγές ενισχύθηκαν στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων και ξεπέρασαν για όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας τα 400 εκατ. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 68,90 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 81 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 6,04%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ανήλθε στις 511 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 105,24 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 0,93%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή