Η αλλαγή ηγεσίας κλονίζει την Pimco

Η αλλαγή ηγεσίας κλονίζει την Pimco

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο πλήγμα εκτιμάται πως έχει υποστεί ο επενδυτικός κολοσσός Pimco μετά την αιφνίδια αποχώρηση του συνιδρυτή της Μπιλ Γκρος την περασμένη Παρασκευή. Μέσα σε μόνον τρεις ημέρες, οι εκροές κεφαλαίων υπολογίζονται στα 10 δισ. δολάρια. Ηδη κυκλοφορούν σενάρια για απώλεια κεφαλαίων έως 30% από συνολικά περιουσιακά στοιχεία 1,97 τρισ. δολαρίων της Pimco, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Ενα ερώτημα είναι εάν οι εκροές κεφαλαίων της Pimco καταλήξουν σε εισροές στην πολύ μικρότερη επενδυτική εταιρεία, την Janus Capital όπου μεταπήδησε ο θρυλικός κ. Γκρος. Η Pimco διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η μητρική Allianz τονίζει πως οι διαφορές με τον κ. Γκρος δεν αφορούσαν την επενδυτική στρατηγική του, αλλά διοικητικά θέματα. Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, η Pimco να χάσει την ηγετική θέση στην αγορά των ομολογιακών αμοιβαίων που οφείλεται στο επενδυτικό δαιμόνιο του 70χρονου κ. Γκρος. Αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση είναι και ο κ. Γκρος. Θα καταφέρει να αποδείξει πως αυτό το δαιμόνιο παραμένει άφθαρτο μετά το αιφνίδιο τέλος που έβαλε σε μια 27ετή θητεία στην Pimcο; Οι αγορές, πάντως, δεν έδειξαν να αμφιβάλλουν για κάτι τέτοιο. Από την Παρασκευή, η μετοχή της Janus Capital εκτοξεύθηκε κατά 40%. Από την άλλη πλευρά, το Total Return Fund της Pimco, το μεγαλύτερο ομολογιακό κεφάλαιο στον κόσμο με κεφάλαια 222 δισ. δολαρίων και προσωπικό δημιούργημα του κ. Γκρος, υπέστη μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων, όπως και οι αγορές όπου επικεντρώνεται τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το μεξικανικό πέσο.

Εκ πρώτης όψεως, η αποχώρηση του κ. Γκρος συσχετίστηκε με εκροές κεφαλαίων στο Total Return Fund από τις αρχές του έτους. Το 2013, oι επενδυτές του κολοσσού απέσυραν 41,1 δισ. δολάρια και ακόμη 24,8 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2014 μέχρι τον Αύγουστο. Ωστόσο, αναλυτές του Bloomberg επισημαίνουν πως οι αγορές σταθερού εισοδήματος, κυρίως των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, έχουν προ πολλού εξαντλήσει τη δυναμική τους σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. «Από το 1987 μέχρι σήμερα, ο κ. Γκρος έχει εξασφαλίσει κέρδη 30% στους πελάτες του, αποκομίζοντας αποδόσεις από 9% έως 2,5% σε σχέση με τα επιτόκια αναφοράς των αγορών», επισημαίνεται από τη στήλη του Lex της εφημερίδας Financial Times. Ανώνυμες πηγές μαρτυρούν, πάντως, πως ο κ. Γκρος αποφάσισε να αποχωρήσει όταν έμαθε πως η μητρική Allianz, η οποία εξαγόρασε την Pimco το 2000, θεωρούσε την παρουσία του ανεπιθύμητη.

Η επέλαση των hedge funds

Eπανέρχονται δριμύτερες οι εταιρείες διαχείρισης των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), διαψεύδοντας σενάρια που ήθελαν τον κλάδο να χάνει την αίγλη του και το επενδυτικό κοινό του, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα περιουσιακά στοιχεία των hedge funds κυμαίνονται σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Υπολογίζονται, ειδικότερα, στα 2,8 τρισ. δολάρια με βάση στοιχεία του περασμένου Ιουλίου. Ερευνα της εταιρείας αναλύσεων Absolute Return δείχνει πως μόνο στις ΗΠΑ τα hedge funds αριθμούν σε 305 με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 1,84 τρισ. δολαρίων αντί των 293 hedge funds με 1,71 τρισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί αρχές του έτους. Η Absolute Return τονίζει δε πως δύο στα τρία hedge funds άνω του ενός δισ. δολαρίων έχουν αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία τους από τις αρχές του έτους μέχρι τον Ιούλιο. Στην κορυφή βρίσκεται η Bridgewater Associates με συνολικά κεφάλαια 93,7 δισ. δολαρίων. Αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως οι υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι διαχειριστές των hedge funds απομακρύνουν επενδυτές, κάτι που δεν αποδεικνύεται από τα παραπάνω στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή