Σκληρή εποπτεία στις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης

Σκληρή εποπτεία στις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θ’ αποτύχουν στα τεστ αντοχής που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της τελευταίας κ. Αντρέα Ενρια. Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης, κ. Ντανιέλ Νουί, δήλωνε ότι η ΕΚΤ θα συστήσει ανεξάρτητες ομάδες εποπτών που θα ελέγχουν καθεμιά από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης. Παράλληλα θα δημιουργήσει σύστημα ώστε στελέχη του τραπεζικού τομέα να μπορούν να καταγγέλλουν παρανομίες και παρατυπίες που εντοπίζουν.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ προσωπικά ότι η εποπτεία μας θα είναι σκληρή και δίκαιη», γράφει η κ. Ντανιέλ Νουί σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ και σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Δεν θα διστάσουμε να είμαστε παρεμβατικοί αν αισθανθούμε ότι αυτό είναι αναγκαίο», υπόσχεται η κ. Νουί. Η ΕΚΤ θ’ αναλάβει την απευθείας εποπτεία των 132 μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης από τις αρχές Νοεμβρίου, αφότου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων και τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής των τραπεζών. Η κ. Νουί είπε ότι οι εποπτικές ομάδες της ΕΚΤ θα ελέγχουν τις τράπεζες «σε καθημερινή βάση» και ότι σε γενικές γραμμές ο επικεφαλής κάθε ομάδας θα προέρχεται από διαφορετική χώρα απ’ αυτήν που είναι η έδρα της τράπεζας που θα εποπτεύει.

Η απευθείας εποπτεία των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ θεωρείται σημαντική για την πρόληψη προβλημάτων που αποκαλύφθηκαν με την κρίση του 2008 και απείλησαν πολλές τράπεζες, αλλά και χώρες με χρεοκοπία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός «This American Life» αποκάλυψε, μέσω μαγνητοφωνημένων συνομιλιών, ότι οι αντίστοιχοι επόπτες της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ουσιαστικά ήταν υποχείρια των τραπεζιτών παραβιάζοντας το καθήκον τους. Ισως γι’ αυτό η ΕΚΤ θα δημιουργήσει και μηχανισμό μέσω του οποίου κάποιος θα μπορεί να καταγγέλλει ανωνύμως παρανομίες και παρατυπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή