Μείωση ανεργίας στην Ιαπωνία, αλλά και της παραγωγής

Μείωση ανεργίας στην Ιαπωνία, αλλά και της παραγωγής

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτυχία του προγράμματος που εφαρμόζει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Αμπε, για την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας φαίνεται αβέβαιη, καθώς τα τελευταία στοιχεία εμφανίζουν μείωση της ανεργίας τον Αύγουστο, αλλά παράλληλα φαίνεται να έχει υποχωρήσει η βιομηχανική παραγωγή. Ετσι η απόφαση του Ιάπωνα πρωθυπουργού να αυξήσει τον φόρο κατανάλωσης από τον Απρίλιο φαίνεται μάλλον να πλήττει την οικονομία και ενδέχεται να αυξηθούν οι πιέσεις στην Τράπεζα της Ιαπωνίας για να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Μολονότι το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες πως η ανεργία υποχώρησε τον Αύγουστο στο 3,5% από το 3,8% του Ιουλίου, τα αναλυτικά στοιχεία σκιαγραφούν τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ από το 5% στο 8%: καταδεικνύουν πως οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις επενδύσεις τους και μεταξύ των δαπανών που περιέκοψαν ήταν και οι προσλήψεις προσωπικού. Ο αντίκτυπος της αύξησης του ΦΠΑ φαίνεται με σαφήνεια στα επιμέρους στοιχεία καθώς οι τομείς που πρόσφεραν νέες θέσεις εργασίας ήταν ο κατασκευαστικός και ο κλάδος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα προχώρησαν σε απολύσεις οι επιχειρήσεις των λιανικών πωλήσεων και της χονδρικής. Προκύπτει μάλιστα πως οι εμπορικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος επιλέγουν να απασχολούν κυρίως εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και εποχικούς.

Μολονότι η ανεργία εμφανίζεται μειωμένη κατά 400.000 άτομα, είναι σαφής η δυσκολία των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΞινΧουά, ένα στοιχείο που μπορεί να προδίδει αποτυχία του προγράμματος του Αμπε είναι η μείωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς η αύξηση της γυναικείας συμμετοχής είναι από τους στόχους που έχει θέσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Παράλληλα, το Bloomberg εκτιμά πως η πτωτική πορεία της βιομηχανικής παραγωγής εντείνει την ανησυχία ότι η τρίτη οικονομία στον κόσμο διολισθαίνει εκ νέου σε ύφεση. Ο δείκτης παραγωγής τον οποίον χρησιμοποιεί η ιαπωνική κυβέρνηση για να προσδιορίσει τις καμπές του οικονομικού κύκλου σημείωσε αιφνίδια πτώση τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να καταγράφει πτώση τους τρεις από τους τελευταίους πέντε μήνες που έχουν μεσολαβήσει μετά την αύξηση του ΦΠΑ. Οπως επισημαίνει ο Γιοσίκι Σίνκε, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Dai-ichi του Τόκιο, είναι σχεδόν βέβαιο πως η κυβέρνηση Αμπε θα αναγκαστεί να υποβαθμίσει την εκτίμησή της για την οικονομία και την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα δοθούν λεπτομερώς τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή. Προβλέπει πως αντί για «στασιμότητα» της οικονομίας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα μιλήσει για «αλλαγή φάσης». Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Γιούτζι Σιμανάκα, οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities αλλά και μέλος επιτροπής που συμβουλεύει την ιαπωνική κυβέρνηση. Οπως υπογραμμίζει, τα στοιχεία είναι μεν οι πρώτες προσωρινές εκτιμήσεις, όμως είναι σαφές πως η οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε ύφεση. Προσθέτει πως τα απογοητευτικά στοιχεία ενδέχεται να ενισχύσουν τη θέση παραγόντων της αγοράς που θέλουν να χαλαρώσει περαιτέρω η Τράπεζα της Ιαπωνίας τη νομισματική της πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή