Το δίλημμα της Βρετανίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ένα δυσεπίλυτο δίλημμα στις εκλογές του Μαΐου. Το εκλογικό πρόγραμμα του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Οι Συντηρητικοί ζητούν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αν ο κόσμος ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. η βρετανική βιομηχανία δεν θα έχει πλέον πλήρη πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά της.

Ο ηγέτης των Εργατικών και πιθανόν μέλλων πρωθυπουργός της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, δεν είναι ακριβώς σοσιαλιστής παλαιάς κοπής, αλλά δεν καταλαβαίνει από επιχειρήσεις και αγορές όπως άλλοτε ο Τόνι Μπλερ. Η οικονομική πολιτική του εστιάζεται στις παρεμβάσεις στην αγορά: αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 50%, νέος φόρος στις «επαύλεις», πάγωμα των τιμών του ηλεκτρισμού, ειδικοί φόροι σε hedge funds και καπνοβιομηχανίες, περαιτέρω φορολόγηση των μπόνους στις τράπεζες και νέα αύξηση στον φόρο που καταβάλλουν ανάλογα με το μέγεθος του ισολογισμού τους. Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν είναι ολέθριο. Ας δούμε τη σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, από τις εξίμισι στις οκτώ στερλίνες την ώρα το 2020. Πρόκειται για αύξηση 23%, όμως σε ετήσια βάση περιορίζεται στο 3,5%, λίγο πάνω από τον πληθωρισμό. Επομένως, δεν θα οδηγήσει σε πολλές απολύσεις. Ας εξετάσουμε τον φόρο στις επαύλεις. Η στέγη υποφορολογείται στη Βρετανία και οι πλούσιοι πληρώνουν πολύ λίγα. Είναι δίκαιο να φορολογηθούν οι κατοικίες αξίας άνω των 2 εκατ. στερλινών. Για να είμαστε δίκαιοι, το Εργατικό Κόμμα έχει προτείνει ορισμένα μέτρα που θα ήταν καλά για την οικονομία. Δεδομένου ότι η ανεργία των νέων πλησιάζει το 20%, δικαίως δίνει έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων και την προώθησή τους σε θέσεις απασχόλησης. Θα εγγυηθεί, άλλωστε, στους νέους μια θέση εργασίας, αλλά αν την αρνούνται θα χάνουν το επίδομα ανεργίας. Στο μεταξύ υπόσχεται μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η έλλειψη προσφοράς κατοικιών έχει εξωθήσει ανοδικά τις τιμές, με αποτέλεσμα να καθίσταται η στέγη απρόσιτη για πολλούς νέους.

Ας δούμε τώρα τους Συντηρητικούς, που έχουν το συνέδριό τους μέσα στην εβδομάδα. Ο συνασπισμός τους με τους Φιλελεύθερους αντιμετώπισε σωστά το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι περικοπές επέτυχαν να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της Βρετανίας στις χρηματαγορές χωρίς να πλήξουν την οικονομία. Το ΔΝΤ προβλέπει πως φέτος η Βρετανία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,2%, τη μεγαλύτερη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτό είναι το πλεονέκτημα του Ντέιβιντ Κάμερον ως προς τις προοπτικές επανεκλογής του. Η υπόσχεσή του, όμως, να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Προς το παρόν φαίνεται πως ο κόσμος θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. κυρίως επειδή ο ίδιος ο Κάμερον θα διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής. Εως το 2017, οπότε υποτίθεται ότι θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει προτάσεις για να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

Το κόμμα του Κάμερον βρίσκεται στα πρόθυρα πανικού μετά την απόφαση δεύτερου βουλευτή του να αυτομολήσει στο κόμμα της Ανεξαρτησίας, που ζητάει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι συνθήκες μπορεί να εξωθήσουν τον Κάμερον να θέσει στους εταίρους του στην Ε.Ε. υπερβολικές απαιτήσεις, που δεν θα ικανοποιήσουν. Τότε θα είναι δύσκολο να υποστηρίξει πως διαπραγματεύτηκε επιτυχώς και ίσως αναγκαστεί να ταχθεί υπέρ της εξόδου της Βρετανίας. Τότε η Βρετανία μπορεί να βρεθεί σε βαθιά νερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή