Νέα έκκληση ΔΝΤ στη Γερμανία για αύξηση των εισαγωγών

Νέα έκκληση ΔΝΤ στη Γερμανία για αύξηση των εισαγωγών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε χθες για μία ακόμη φορά έκκληση προς τη Γερμανία –χωρίς να την κατονομάσει– να αυξήσει τις εισαγωγές της προκειμένου να συμβάλει στην επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Ευρωζώνης και να βοηθήσει τις χώρες της περιφέρειας να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να ενισχύσουν την απασχόληση. Παράλληλα, το Ταμείο επανέλαβε την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής ώστε να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι μεγάλες πλεονασματικές οικονομίες της Ευρώπης –έμμεση αναφορά στη Γερμανία– έχουν το οικονομικό περιθώριο να αυξήσουν τις δαπάνες τους, να αυξήσουν τις εισαγωγές τους και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία να αναπτυχθούν και να καλύψουν το έδαφος που έχασαν στη διάρκεια της κρίσης, αναφέρεται σε κεφάλαιο της έκθεσης του Ταμείου για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (WEO), που θα παρουσιαστεί στις 7 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον πριν από την ετήσια σύνοδο του οργανισμού στις 10-12 Οκτωβρίου. Πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει επικρίνει τη Γερμανία τόσο για τα μεγάλα εμπορικά της πλεονάσματα, όσο και για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια την άνοδο του πληθωρισμού ώστε να συμβάλει από την πλευρά της στην προσπάθεια των χωρών της περιφέρειας να μειώσουν το χάσμα ανταγωνιστικότητας που τις χωρίζει από τη Γερμανία.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται μετά την κρίση του 2008 σε πολλές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση των ανισορροπιών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά δεν βοηθάει την περιφέρεια να ανακάμψει μέσω εξαγωγών. «Εξακολουθεί να παρατηρείται σημαντική οικονομική επιβράδυνση» σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός στην Ευρωζώνη, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Ο ρυθμός της ανάπτυξης έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει τη δεκαετία πριν από την κρίση. Ο καλύτερος τρόπος για να τονωθεί η ανάπτυξη είναι μέσω των επενδύσεων σε έργα υποδομής, θεωρεί το Ταμείο.

Η αύξηση των επενδύσεων για την κατασκευή δρόμων και γεφυρών είναι «ένας από τους λίγους εναπομείναντες τρόπους να υποστηριχθεί η ανάπτυξη» στις ανεπτυγμένες οικονομίες, δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική είναι ήδη χαλαρή. Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε στις επικρίσεις πως η Γερμανία δεν ξοδεύει όσα θα έπρεπε ανάλογα με την οικονομική της δύναμη, λέγοντας ότι η χώρα έχει «ανταποκριθεί σε πολλές από τις υποχρεώσεις της», ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση. Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τις επενδύσεις καταβάλλοντας «επιπλέον προσπάθειες», αλλά πάντα εντός των εξαιρετικά στενών δημοσιονομικών ορίων που προβλέπουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ απάντησε στις επικρίσεις του ΔΝΤ αλλά και των ΗΠΑ για τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Επανέλαβε, δε, ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή οι υπόλοιπες οικονομίες αναπτύσσονται χάρη σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια, τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας είναι μεγαλύτερα ακόμη και από αυτά της Κίνας, ενώ το 2013 το ποσοστό των επενδύσεων στη γερμανική οικονομία υποχώρησε μόλις στο 17,5% του ΑΕΠ τη στιγμή που στην Ελλάδα είναι λίγο επάνω από το 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή