Το Παρίσι αγνοεί Βερολίνο και Βρυξέλλες

Το Παρίσι αγνοεί Βερολίνο και Βρυξέλλες

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε χθες προϋπολογισμό που προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2017, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα από την προθεσμία που είχε συμφωνήσει με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Η κίνηση προκάλεσε την οργή της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία δήλωσε χθες, χωρίς να κατονομάσει τη Γαλλία, ότι η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτάται από την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων κάθε κράτους-μέλους. Ωστόσο, έξι χρόνια μετά την παγκόσμια δημοσιονομική κρίση του 2008 και δύο υφέσεις, η οικονομία της Ευρωζώνης είναι στα πρόθυρα νέας ύφεσης, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξημένοι και ο πληθωρισμός μόλις στο 0,3%, συνθήκες που δυσχεραίνουν πολύ την προσπάθεια των εθνικών κυβερνήσεων να τηρήσουν τα δημοσιονομικά όρια.

Επικαλούμενος τη χαμηλότερη από το προβλεπόμενο ανάπτυξη και τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν παρουσίασε χθες τον προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος ουσιαστικά δεν είναι προϋπολογισμός λιτότητας. «Η οικονομική μας πολιτική δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί αργότερα από το προγραμματισμένο εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ χαμηλός πληθωρισμός», είπε ο κ. Σαπέν. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να προκαταλάβει την όποια αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, σύμφωνα με τις νέες εξουσίες που κέρδισε στη διάρκεια της κρίσης, έχει δικαίωμα να εξετάζει τα προσχέδια των προϋπολογισμών και να απαιτεί αλλαγές με την απειλή της επιβολής προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους. «Δεν θα απαιτηθεί περαιτέρω προσπάθεια από τους Γάλλους, διότι η κυβέρνηση, ενώ επιδεικνύει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα που απαιτείται ώστε η χώρα να επιστρέψει στον σωστό δρόμο, απορρίπτει τη λιτότητα», αναφέρεται στο κείμενο του προϋπολογισμού. Ισως να ήταν αυτή η παράγραφος που προκάλεσε την οργή της κ. Μέρκελ, η οποία λίγες ώρες αργότερα δήλωνε ότι «η μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο επί τη βάσει υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής. «Πρόκειται για την αξιοπιστία της Ε.Ε.», συνέχισε η καγκελάριος από το Βερολίνο. «Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο που να έχουμε αφήσει ολοκληρωτικά πίσω μας την κρίση, γι’ αυτό είναι τώρα σημαντικό όλοι να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους με αξιόπιστο τρόπο».

Δεν αποκλείεται όμως τον εκνευρισμό του Βερολίνου να κέντρισε ακόμη περισσότερο η σαφής έκκληση του κ. Σαπέν προς τη Γερμανία να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ενόσω η Γαλλία «αντιμετωπίζει τις ευθύνες της», οι χώρες που έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα θα πρέπει να αναρωτηθούν με ποιο τρόπο μπορούν να ενισχύσουν περισσότερο την ανάκαμψη, είπε ο Γάλλος υπουργός.

Παρόλο που οι γαλλικές κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει δύο παρατάσεις από την Κομισιόν και το Eurogroup για να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει αύξηση του ελλείμματος στο 4,4% του ΑΕΠ (από 4,3% το 2014) και τη σταδιακή του μείωση στο 2,8% στα τέλη του 2017. Η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε λάβει παράταση ενός έτους το 2007 και η κυβέρνηση Ολάντ παράταση δύο ετών το 2013. Ωστόσο, ο κ. Σαπέν δικαιολογημένα υποστηρίζει πως η υποχώρηση του πληθωρισμού μόλις στο 0,3% τον Σεπτέμβριο -ενώ ο στόχος της ΕΚΤ είναι 2%- δυσκολεύει την προσπάθεια της Γαλλίας. Επίσης επικαλείται τη χαμηλότερη από το προβλεπόμενο ανάπτυξη, πρόβλεψη που είχε αποδεχθεί πέρυσι τέτοια εποχή η Κομισιόν. Επιπλέον, ενδεχόμενη εφαρμογή μέτρων λιτότητας πιθανώς θα έριχνε τη γαλλική οικονομία σε ύφεση το 2015. Ομως ο κ. Σαπέν δεν έχει δίκιο όταν λέει πως η μείωση δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια «δεν έχει προηγούμενο». Μπορεί να μην έχει προηγούμενο για τη Γαλλία, αλλά δεν συγκρίνεται με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή