Υφεση 8% για το 2014 «βλέπει» στην Ουκρανία η Παγκόσμια Τράπεζα

Υφεση 8% για το 2014 «βλέπει» στην Ουκρανία η Παγκόσμια Τράπεζα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ουκρανίας πιθανόν θα συρρικνωθεί κατά 8% το 2014 και κατά 1% το 2015 εξαιτίας της εμφύλιας σύγκρουσης, που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τη βασική βιομηχανική περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός με την πρόβλεψή του αναθεωρεί την προηγούμενη, πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τον ρυθμό συρρίκνωσης της ουκρανικής οικονομίας, κατά 5% το 2014 και ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος. «Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας στα ανατολικά οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ. Προβλέπουμε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8% το 2014», ανέφερε ο Κιμιάο Φαν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, η ουκρανική οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, 3% το 2016 και κατά 4% το 2017, «υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση», σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών τη Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σλάπακ, είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2014 στο 6%. Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας έχει εκτιμήσει πως η τοπική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% αυτήν τη χρονιά, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προβλέψει μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή