Ανάπτυξη 7,4% φέτος στην Κίνα αναμένει η Παγκόσμια Τράπεζα

Ανάπτυξη 7,4% φέτος στην Κίνα αναμένει η Παγκόσμια Τράπεζα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά την τελευταία προσπάθεια του Πεκίνου να αναθερμάνει την κινεζική αγορά στέγης και μέσω αυτής την ευρύτερη κινεζική οικονομία, ένας ακόμη χρηματοπιστωτικός οργανισμός διεθνούς εμβέλειας, η Παγκόσμια Τράπεζα, προβλέπει πως η δεύτερη οικονομία στον κόσμο δεν θα επιτύχει φέτος τον στόχο της ανάπτυξης. Παράλληλα αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την κινεζική οικονομία την επόμενη τριετία. Η πρόβλεψη για χαμηλότερη ανάπτυξη της Κίνας έπεται ανάλογων προβλέψεων από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, από το ΔΝΤ, αλλά και από ανεξάρτητους οικονομολόγους και αποδίδεται από ορισμένους οικονομικούς αναλυτές στο ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να δεχθεί χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Για το τρέχον έτος η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 7,4% ενώ για τα επόμενα δύο έτη για τα οποία η προηγούμενη πρόβλεψή της μιλούσε για ανάπτυξη 7,5% τώρα εκτιμά πως θα περιοριστεί σε 7,2% και 7,1%. Στην τακτική έκθεσή της για τις οικονομίες της Ανατολικής Ασίας, η Τράπεζα υπογραμμίζει πως «η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται σταδιακά καθώς οι Αρχές της Κίνας θα καταβάλλουν «συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της». Προεξοφλεί, άλλωστε, πως θα μειωθεί η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα όπως και οι επενδύσεις, καθώς οι Αρχές θα λαμβάνουν σειρά μέτρων με σκοπό τον περιορισμό του χρέους, την εξάρθρωση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της χώρας, τον περιορισμό της πλεονασματικής παραγωγής αλλά και την αντιμετώπιση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο μείωσε τα επιτόκια ορισμένων κατηγοριών στεγαστικών δανείων για να τονώσει την αγορά στέγης, που αντιπροσωπεύει το 15% της κινεζικής οικονομίας. Τον Σεπτέμβριο είχε, άλλωστε, χορηγήσει ρευστότητα ύψους 81,5 δισ. δολαρίων στις κινεζικές τράπεζες.

Γενικότερα, όμως, οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας συνάδουν με τους εξαγγελθέντες στόχους του Πεκίνου, που έχει εκφράσει την πρόθεση να αλλάξει οικονομικό μοντέλο, προωθώντας περισσότερο την εγχώρια κατανάλωση και περιορίζοντας τις επενδύσεις και τον δανεισμό. Εχει προηγηθεί, τον Σεπτέμβριο, η Goldman Sachs που επίσης προέβλεψε πως το Πεκίνο δεν θα επιτύχει φέτος τον στόχο του 7,5% για την ανάπτυξη και θα περιοριστεί στο 7,3%, ενώ παράλληλα αναθεώρησε στο 7,1% από το 7,6% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας το επόμενο έτος. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, έχει προβλέψει από τον Ιούνιο επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας από τον ρυθμό του 7,7% στο οποίο έφθασε το 2013 στο 7,5% φέτος. Σύμφωνα με τον Λούις Κούτζις, οικονομολόγο της RBS ειδικευμένο σε θέματα Κίνας, το Πεκίνο πράγματι δεν θα επιτύχει τον επίσημο στόχο για την ανάπτυξη, επειδή «δεν πιέζεται ιδιαιτέρως να τον επιτύχει», ενώ αντιθέτως ενδιαφέρεται περισσότερο να διατηρηθεί ισορροπία σε άλλους τομείς όπως η αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας, εξαιρουμένης της Κίνας, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 4,8% εξαιτίας σημαντικής επιβράδυνσης σε Ινδονησία και Ταϊλάνδη. Οπως υπογραμμίζει, στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (χώρες ASEAN) έχουν περιοριστεί οι επενδύσεις στη διάρκεια του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή