Η πολιτική της Κίρχνερ απομονώνει την Αργεντινή

Η πολιτική της Κίρχνερ απομονώνει την Αργεντινή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των στάσεων πληρωμών της Αργεντινής ήταν, προ ημερών, η δήλωση του Αμερικανού δικαστή που έχει αναλάβει τη διένεξη ανάμεσα στη χώρα και μερίδα πιστωτών της ότι το Μπουένος Αϊρες περιφρονεί το δικαστήριο. Μεγαλύτερη σημασία έχει η περιφρόνηση που επιδεικνύει η Αργεντινή για την ευημερία των πολιτών της.

Από τη στιγμή που η χώρα αποκλείστηκε από τις χρηματαγορές μετά τη στάση πληρωμών του Ιουλίου, η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ -που ουδέποτε υπήρξε υπόδειγμα ορθόδοξης πολιτικής- έχει καταφύγει σε ακόμη πιο αυτοκαταστροφικά μέσα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δεδομένου ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που χρειάζεται η Αργεντινή για να πληρώσει τις εισαγωγές, η κυβέρνηση θέσπισε νέους κανόνες για να αποτρέψει την εκροή των δολαρίων από τη χώρα.

Παρά τα μέτρα, η ζήτηση για δολάρια εξακολουθεί να αυξάνεται. Στη «μαύρη» αγορά ένα δολάριο πωλείται σε σχεδόν διπλάσια τιμή από την επίσημη ισοτιμία των 8,4 πέσος και αυτό έχει επιπτώσεις σε όλη την οικονομία. Οι αγρότες της Αργεντινής, για παράδειγμα, αντί να πουλήσουν τα φασόλια σόγιας στην επίσημη ισοτιμία τα κρατούν προσβλέποντας σε περαιτέρω υποτίμηση. Τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ανακόψει τον πληθωρισμό που καλπάζει με σχεδόν 40% και να αποτρέψει τις ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών, η Βουλή της Αργεντινής ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να θέτει όρια στα περιθώρια κέρδους και να καθορίζει φάσμα διακύμανσης των τιμών, καθώς και κατώτατα όρια παραγωγής. Ομως αυτές οι στρεβλές παρεμβάσεις δεν βοήθησαν.

Μέχρι στιγμής, η Αργεντινή δεν έχει δει τα άδεια ράφια και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που γνώρισε η Βενεζουέλα. Ωστόσο, η οικονομία της μάλλον συρρικνώθηκε ξανά το δεύτερο τρίμηνο, αν και το διαψεύδουν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Οπως προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, μια παρατεταμένη επιβράδυνση σε συνδυασμό με ένα εξωτερικό πλήγμα θα μπορούσε να τετραπλασιάσει το επίπεδο φτώχειας της Αργεντινής εκτινάσσοντάς το σε πάνω από το 40% του πληθυσμού. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να αποτρέψει η Αργεντινή κάτι τέτοιο: να συμφωνήσει με τους πιστωτές της που δεν συναίνεσαν στο «κούρεμα» των ομολόγων τους ώστε να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Η Αργεντινή, όμως, εξακολουθεί να αγνοεί την απόφαση του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίεζα, που απαγόρευσε την αποπληρωμή όσων πιστωτών της έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της όσο αρνείται να πληρώσει μια μειονότητα πιστωτών της που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα». Η κ. Κίρχνερ τους χαρακτηρίζει «κοράκια» και «τρομοκράτες» (όταν η American Airlines περιόρισε τις υπηρεσίες της στην Αργεντινή, τη χαρακτήρισε «αεριωθούμενα κοράκια»). Εχει, άλλωστε, κατηγορήσει τους επιχειρηματίες, τους αγρότες και τους τραπεζίτες της Αργεντινής πως συνωμοτούν με τη βοήθεια «ξένων» για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Ελάχιστοι πιστεύουν πως οι κυρώσεις που θα επιβάλει ο δικαστής Γκρίεζα θα εξωθήσουν την κ. Κίρχνερ να αλλάξει συμπεριφορά. Και ίσως εξανεμισθούν οι ελπίδες πως θα αμβλυνθεί η στάση της τον Ιανουάριο, όταν δεν θα υποχρεούται πλέον να προσφέρει στους κατόχους κουρεμένων ομολόγων καλύτερους όρους από αυτούς που θα προσφέρει σε όσους δεν έχουν συναινέσει σε «κούρεμα» των ομολόγων τους. Η κ. Κίρχνερ συχνά θέτει τα πολιτικά της συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών της. Οπως την περασμένη εβδομάδα, όταν εκπαραθύρωσε τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας επειδή δεν υποστήριξε τις πολιτικές της. Λαμβανομένων υπ’ όψιν όλων των παραγόντων, η οικονομική απομόνωση της χώρας μάλλον δεν θα τερματισθεί πριν από τα τέλη του 2015, οπότε ενδέχεται να τη διαδεχθεί ένας από τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή