Η Βρετανία νιώθει ευάλωτη σε ενδεχόμενη ύφεση της Ευρωζώνης

Η Βρετανία νιώθει ευάλωτη σε ενδεχόμενη ύφεση της Ευρωζώνης

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να βοηθήσει τις οικονομίες της Ευρωζώνης να διαφύγουν από την υφιστάμενη νοσηρή κατάσταση, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν. Ο ίδιος προειδοποίησε πως η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και παραμένει ευάλωτη στην περίπτωση μιας νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Η τοποθέτηση του κυβερνητικού αξιωματούχου στο BBC καταδεικνύει την ανησυχία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από την εξασθένηση της Ευρωζώνης στην οικονομία της χώρας. «Χρειάζονται αξιόπιστα δημοσιονομικά σχέδια –η Γερμανία είναι σύμφωνη μαζί μου πάνω σε αυτό το ζήτημα–, αλλά πιστεύω πως πρέπει να βοηθήσει λίγο και η ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Οσμπορν σε χθεσινή συνέντευξη στο BBC.

O κ. Οσμπορν δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από τις αδύναμες επιδόσεις των οικονομιών της Ευρωζώνης. «Η δημοσιονομική αξιοπιστία και η νομισματική στήριξη πάνε χέρι χέρι, δηλαδή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», τόνισε ο κ. Οσμπορν.

Οι ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσουν το κλίμα ευρωσκεπτικισμού που επικρατεί στη χώρα, αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως είναι ανεδαφικές. Σημάδια επιβράδυνσης διαφαίνονται ακόμη και στη γερμανική οικονομία.  Το ΔΝΤ, επιπροσθέτως, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Συν τοις άλλοις, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας έχουν δηλώσει πως αδυνατούν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στις οικονομίες κατά το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή