Με υποβάθμιση απειλεί τη Γαλλία και η Fitch

Με υποβάθμιση απειλεί τη Γαλλία και η Fitch

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε την Τρίτη το βράδυ ένα ακόμη χτύπημα, καθώς ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μειώσει την αξιολόγηση της χώρας το επόμενο διάστημα.

Επικαλούμενη την αδυναμία της ανάπτυξης στη Γαλλία και τον κίνδυνο τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος να μην αποδειχτούν επαρκή, η Fitch αναθεώρησε σε αρνητικές, από σταθερές, τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας, την οποία βαθμολογεί με ΑΑ.

«Η ποσοτική επίπτωση που θα έχουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις… είναι αβέβαιη και κατά την άποψη της Fitch δεν φαίνονται αρκετές ώστε ν’ αντιστρέψουν την (αρνητική) τάση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

«Συνεπώς, θεωρούμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της Γαλλίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fitch. Η υποβάθμιση της προοπτικής σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ο οίκος αξιολόγησης να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας κατά την επόμενη αξιολόγησή του στις 12 Δεκεμβρίου.

Η Fitch προβλέπει ότι η γαλλική οικονομία θ’ αναπτυχθεί μόλις κατά 0,4% του ΑΕΠ το 2014 και κατά 0,8% το 2015. Μέχρι τώρα ο οίκος αξιολόγησης προέβλεπε ότι η γαλλική οικονομία θ’ αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ το 2014 και με ρυθμό 1,2% το 2015. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν απάντησε ότι η Γαλλία έχει πέσει θύμα του «δύσκολου» ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της χαμηλότερης από το αναμενόμενο ανάπτυξης, ωστόσο επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό της χρέος και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας. Την προηγούμενη Παρασκευή και ο οίκος αξιολόγησης S&P είχε υποβαθμίσει σε αρνητικές, από σταθερές, τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας εντείνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ να αλλάξει την οικονομική τύχη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η γαλλική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ιταλική πρωτοστατούν στην προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων στην Ε.Ε., μέχρι στιγμής με πενιχρά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή