Στο 7,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το τρίτο τρίμηνο

Στο 7,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το τρίτο τρίμηνο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό της τάξεως του 7,3% αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του έτους, υπερσκελίζοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 7,2%. Η ζήτηση για εξαγωγές επιταχύνθηκε και ο κλάδος των υπηρεσιών ενισχύθηκε. Ωστόσο, σε μια ιστορική αναδρομή, διαπιστώνει κανείς ότι το 7,3% είναι ο πιο αργός ρυθμός ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει χαλαρώσει τους ελέγχους στην αγορά στέγης, ενώ από τη δική της πλευρά η κεντρική τράπεζα (Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας) έχει διοχετεύσει ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να περιορίσει την κάμψη της οικονομίας λόγω της κατάστασης στην αγορά ακινήτων. To Πεκίνο απέφυγε την καθολική περικοπή των επιτοκίων και άφησε να εννοηθεί ότι θα επιτρέψει μια επιβράδυνση στον αναπτυξιακό ρυθμό. «Οι σημαντικές εξαγωγές του τέταρτου τριμήνου και το γεγονός πως υπάρχει και άλλο πεδίο εγχώριας ζήτησης πέραν των ακινήτων έχει αμβλύνει τη συνολική δυσπραγία», παρατηρεί ο Λούις Κούτζις, υπεύθυνος οικονομολόγος για την Κίνα στη Royal Bank of Scotland στο Χονγκ Κονγκ. «Εξαιρουμένου του ενδεχομένου μιας έτι περαιτέρω σοβαρότερης επιβράδυνσης, εκτιμούμε πως η κυβέρνηση της Κίνας θα παραμείνει σχετικά συγκρατημένη».

Βιομηχανική παραγωγή

Πέραν τούτου, τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ενισχύθηκε 8% εν συγκρίσει με τον προηγούμενο χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 7,5%. Οι δε λιανικές πωλήσεις είχαν μια άνοδο 11,6% έναντι προβλέψεων για 11,7%. Πάντως, αναφερόμενος στον ρυθμό του 7,3%, ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών για την Κίνα στην UBS στο Χονγκ Κονγκ επισήμανε ότι δεν είναι όσο κακός αναμενόταν. Επιπροσθέτως, όπως προσέθεσε, η Κίνα έχει χαλαρώσει τους κανόνες δανεισμού για αγορά στέγης, οπότε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται βελτίωση στις αγορές ακινήτων. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ έχει διατυπώσει την προτίμησή του σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη. Ο δε διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν, έχει δεσμευθεί να μην παρεκκλίνει μιας σώφρονος νομισματικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι δεν προτίθεται να προωθήσει ευρύ πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και πιστεύω πως τα σημερινά οικονομικά στοιχεία θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την τάση αυτή», υπογραμμίζει ο Ζου Χαϊμπίν, οικονομολόγος στην JPMorgan Chase στο Χονγκ Κονγκ. Τα τρία τρίμηνα τρέχοντος, πάντως, η αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών μαζί επιταχύνθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση έναντι του 1,2% για το πρώτο εξάμηνο. Τη δε περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,4% με μείζονα κινητήρια δύναμη τον κλάδο της παροχής υπηρεσιών. «Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα παραμένει ανθεκτική, καθώς τα μέτρα στήριξης, που εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο, αναζωογόνησαν την εμπιστοσύνη», παρατηρεί ο οικονομολόγος Λου Τινγκ της Bank of America. «Εντούτοις, η εξασθένηση των επενδύσεων λόγω των εμποδίων στη διοχέτευση πιστώσεων έχει επιδεινωθεί και η εξωτερική ζήτηση, που σταθεροποίησε την οικονομία, δεν θα διαρκέσει λόγω των ασθενικών προοπτικών των αναδυόμενων οικονομιών». Τέλος, αναλυτές προβλέπουν μείωση επιτοκίων ίσως στις αρχές του 2015, εάν δεν μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή