ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέντσι: Ανάπτυξη και όχι λιτότητα πρέπει να είναι ο στόχος της Ευρωζώνης

rentsi-anaptyxi-kai-ochi-litotita-prepei-na-einai-o-stochos-tis-eyrozonis-2050930

Η Ευρωζώνη πρέπει να εστιάσει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και να εγκαταλείψει την προσέγγιση που βασίζεται «μόνο στις πολιτικές λιτότητας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη οποία το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Οπως και η Γαλλία, η Ιταλία παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 το οποίο εκτιμάται ότι δεν πληροί τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για τη μείωση των ελλειμμάτων. Το Παρίσι και η Ρώμη ζητούν να τους επιτραπεί να εξαιρεθούν από τους κανόνες αυτούς βάσει των αμφιλεγόμενων ρητρών ευελιξίας.

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε πλέον να αναβάλουμε μια συζήτηση για το πώς η Ευρώπη, και ειδικά η Ευρωζώνη, θα επιδιώξει να απαλλαγεί από τα στενά όρια των προσεγγίσεων που βασίζονται αποκλειστικά στη λιτότητα και να υιοθετήσει μια [αναπτυξιακή] επιτροπή, που λάμπει διά της απουσίας της», υποστήριξε ο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε στη Βουλή της χώρας του ότι δεν τον ανησυχεί η επιστολή που αναμένεται να στείλει στη Ρώμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2015, το οποίο θεωρείται πως παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ειδοποιήσει τις χώρες εκείνες που κρίνει ότι τελούν σε καθεστώς «σοβαρής παραβίασης» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί εκ νέου, τροποποιημένο, το σχέδιο του προϋπολογισμού των κρατών που αθετούν τους κανόνες. Για την Ιταλία και τη Γαλλία, η προθεσμία εκπνέει την 29η Οκτωβρίου.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις με ορισμένα κράτη-μέλη», είπε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ στις Βρυξέλλες. «Για να είμαστε πολύ σαφείς, εάν διαβουλευόμαστε αυτή τη στιγμή με ένα κράτος-μέλος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε αρνητική κρίση σε μία εβδομάδα από τώρα», πρόσθεσε.