Αύξηση επιτοκίου στο 9,5% στη Ρωσία

Αύξηση επιτοκίου στο 9,5% στη Ρωσία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και για θωράκιση της οικονομίας λαμβάνει η Ρωσία, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ενισχύονται από την πτώση του ρουβλίου και του εμπάργκο της Μόσχας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών. Η κεντρική τράπεζα αύξησε χθες το βασικό επιτόκιο κατά 1,5% στο 9,5%, όταν αναλυτές της αγοράς ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στο 0,5%. «Εάν βελτιωθούν οι εξωτερικές συνθήκες και υπάρξουν τάσεις σταθεροποίησης του πληθωρισμού, η Τράπεζα της Ρωσίας θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», αναφερόταν στη χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας. Η πτώση του ρουβλίου αναχαιτίστηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, αλλά ύστερα υποχώρησε έως και 1,2% στη Μόσχα, προκαλώντας προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της νέας παρέμβασης από την τράπεζα. Το νέο μειωμένο επιτόκιο θα ισχύσει από τις 5 Νοεμβρίου.

Τελευταία φορά που αυξήθηκε το βασικό επιτόκιο στην οικονομία των 2 τρισ. δολαρίων ήταν τέλη Ιουλίου, όταν οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης ήταν ιδιαίτερα τεταμένες λόγω της ουκρανικής κρίσης. Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, έχει αυξήσει τέσσερις φορές το κόστος δανεισμού στην οικονομία για να δαμάσει τον πληθωρισμό και να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων. Επιφυλάσσεται για τη λήψη περισσότερων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, όπως δήλωσε χθες.

Οι εκροές κεφαλαίων έφθασαν τα 85,2 δισ. δολάρια το πρώτο εννεάμηνο του έτους, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τότε, η έξοδος κεφαλαίων είχε φθάσει τα 133,6 δισ. δολάρια. Εκτός της αύξησης του βασικού επιτοκίου, η Τράπεζα της Ρωσίας έχει, επίσης, δαπανήσει συναλλαγματικά αποθέματα για να αγοράσει ρούβλια και να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα. Σήμερα, τα αποθέματα κυμαίνονται στα 439,1 δισ. δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο τετραετίας.

Το αδύναμο ρούβλι τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό που σήμερα κινείται στους υψηλότερους ρυθμούς τριετίας. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε πως ο δείκτης πληθωρισμού έφθασε το 8,4% στις 27 Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως η χώρα δεν θα «εξαντλήσει απερίσκεπτα» τα συναλλαγματικά αποθέματά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή