Σταματά τη στήριξη του νομίσματος η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Σταματά τη στήριξη του νομίσματος η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε χθες σε νέο επίπεδο-ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθώς η Μόσχα αποφάσισε σχεδόν να διακόψει τις παρεμβάσεις που είχαν στόχο να στηρίξουν το νόμισμα. Μόνο τον Οκτώβριο η ρωσική κεντρική τράπεζα δαπάνησε 30 δισ. δολάρια προκειμένου να περιορίσει την υποχώρηση του ρουβλίου, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά 19% έναντι του δολαρίου μόνο το τελευταίο τρίμηνο. Χθες το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε μέχρι και κατά 3,1% έναντι του δολαρίου προτού ανακάμψει ελαφρώς στα 44,8940 ρούβλια ανά δολάριο, υποχωρώντας κατά 2,6%. Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ξένια Γιουντάεβα είχε δηλώσει ότι δεν αποκλείεται και άλλη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού. Η ρωσική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 30 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, καθώς η επιβολή νέων κυρώσεων από τη Δύση και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου έπληξαν εκ νέου το ρωσικό νόμισμα που έχει υποχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλο το τελευταίο διάστημα. Χθες η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική των απεριόριστων παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος σχεδόν επιτρέποντας την ελεύθερη διακύμανση του ρουβλίου.

Πλέον η κεντρική τράπεζα θα παρεμβαίνει με αγορές που δεν θα υπερβαίνουν τα 350 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε όριο και υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση πουλούσε τις τελευταίες εβδομάδες κατά μέσο όρο 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα. «Πρόκειται για μεγάλο βήμα προς την ελεύθερη διακύμανση του ρουβλίου» λέει στο Bloomberg ο Νιλ Σέρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην εταιρεία Capital Economics με έδρα το Λονδίνο. «Το ρούβλι θα ισορροπήσει πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα γινόταν υπό το παλιό καθεστώς των συναλλαγματικών παρεμβάσεων και η κεντρική τράπεζα θα δαπανήσει λιγότερα από τα συναλλαγματικά της αποθέματα», εξηγεί. Η ρωσική οικονομία, με ετήσιο ΑΕΠ περίπου 2 τρισ. δολάρια, βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν υποχωρήσει στα 439 δισ. δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων ετών. Αρχικά η κεντρική τράπεζα σχεδίαζε να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του εθνικού νομίσματος από την αρχή του 2015. Ωστόσο η ελεύθερη πτώση του νομίσματος ανάγκασε τη Μόσχα να δράσει νωρίτερα. Σύμφωνα με το Bloomberg το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 19% έναντι του δολαρίου, επίδοση που είναι η χειρότερη από κάθε άλλο νόμισμα. Ακόμη και η αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 150 μονάδες βάσης, στο 9,5%, την περασμένη Παρασκευή απέτυχε να σταματήσει για πολύ την εξασθένηση του ρουβλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή