Η χαμηλότερη αύξηση ΑΕΠ από το 1990 φέτος στην Κίνα

Η χαμηλότερη αύξηση ΑΕΠ από το 1990 φέτος στην Κίνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξανεμίζεται περαιτέρω η κεκτημένη ταχύτητα της κινεζικής οικονομίας και οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα οδεύει προς τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 24 ετών. Η αναιμική εγχώρια ζήτηση και η υποχώρηση της αγοράς ακινήτων οδήγησαν σε πτώση τη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις και τις λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα. Οι Αρχές παραμένουν, πάντως, αμετακίνητες στη διακηρυγμένη επιλογή τους να μην προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, όπως θα ήταν μία μείωση των επιτοκίων. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου διοχέτευσε στις τράπεζες της χώρας τρίμηνα δάνεια συνολικού ύψους 769,5 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 125 δισ. δολαρίων, έχει δεσμευθεί να διατηρήσει την πολιτική της χαλαρή, αλλά έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να ρίξει απεριόριστη ρευστότητα στην αγορά.

Στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας εμφανίζουν επιβράδυνση της ανάπτυξης σε βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις και λιανικές πωλήσεις. Η αύξηση των επενδύσεων ήταν 15,9% τους πρώτους 10 μήνες του έτους πλησιάζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, σημείωσε αύξηση 7,7% καταγράφοντας μεν επιτάχυνση από την αύξηση 6,9% του Αυγούστου, αλλά ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης μετά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκτιμάται, άλλωστε, πως τα στοιχεία του Νοεμβρίου θα είναι ακόμη πιο απογοητευτικά καθώς πολλές βιομηχανίες στη Βόρεια Κίνα έκλεισαν για τον Νοέμβριο προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ενόψει της συνάντησης των ηγετών Ασίας–Ειρηνικού στο Πεκίνο.

Οπως σχολιάζει ο Σουάνγκ Ντινγκ, οικονομολόγος στο Σίτι του Χονγκ Κονγκ, «η ήπια υποχώρηση των τριών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας καταδεικνύει πως δεν έχει ακόμη τελειώσει η επιβράδυνση της ανάπτυξης». Ο ίδιος προεξοφλεί ακόμη χαμηλότερη ανάπτυξη για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ τονίζει πως το τρέχον επίπεδο αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής συνεπάγεται ανάπτυξη 7,1%. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 7,3% το τρίτο τρίμηνο, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν τα ήπια μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας. Σε αυτά συγκαταλέγονται η χαλάρωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας για όσες τράπεζες δίνουν στεγαστικά δάνεια ή δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις και η χαλάρωση των όρων για τις επενδύσεις σε ακίνητα. Ωστόσο και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 11,5%, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2006.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, έχει επηρεάσει τα οικονομικά στοιχεία και η εκστρατεία κατά της διαφθοράς, της οποίας κατά κάποιον τρόπο ηγείται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθώς έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων ειδών πολυτελείας και της κίνησης στα πολυτελή εστιατόρια. Εχει, άλλωστε, αναστείλει την επενδυτική «μανία» των περιφερειακών αρχών και κυβερνήσεων. Σίγουρα, όμως, έχει διαδραματίσει ανάλογο ρόλο και η επιβράδυνση στην αγορά στέγης καθώς ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 25% του κινεζικού ΑΕΠ όταν συμπεριληφθούν σε αυτόν όσες βιομηχανίες σχετίζονται με τη στέγη. Το έμμεσο αποτέλεσμα είναι να πληγούν οι πωλήσεις ενός τεράστιου φάσματος, από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τις βιομηχανίες τσιμέντου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή