Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση του 2015

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση του 2015

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την τουριστική περίοδο του 2015 στην Ελλάδα τόσο από την εξέλιξη των προκρατήσεων από ορισμένες μεγάλες αγορές και τις τοποθετήσεις των tour operators όσο και από τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών.

Αυτό διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παρά τις θετικές ενδείξεις για το 2015 σημειώθηκε ότι είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς υπάρχουν αρκετοί εξωγενείς παράγοντες –εστίες αναταραχών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, διεθνής κατάσταση οικονομίας, συναλλαγματικές ισοτιμίες κ.ά.– που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης παρεμβάσεων που θα αμβλύνουν τις διαφορές και τις διακυμάνσεις στην ταξιδιωτική κίνηση, που καταγράφονται μεταξύ των περισσότερο ανεπτυγμένων προορισμών και περιοχών της χώρας που υστερούν σε ρυθμούς ανάπτυξης ως προς τον εισερχόμενο τουρισμό. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού, η οποία εξακολουθεί να ταλανίζεται από την κρίση παρά τις πρώτες θετικές ενδείξεις σταθεροποίησης που υπήρξαν φέτος.

Ο κ. Ρέτσος χαρακτήρισε φλέγον ζήτημα για τον κλάδο την έλλειψη ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθούν ρεαλιστικές λύσεις από την πλευρά των τραπεζών για τη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων και τη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μεταξύ των μέτρων που ζήτησε η Ομοσπονδία είναι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και του κόστους χρήματος ιδίως προς τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις και ο εξορθολογισμός των όρων αναχρηματοδότησης των δανείων και της αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων. Παράλληλα, ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν τη χειμερινή περίοδο ή σε 12μηνη βάση αλλά και την υιοθέτηση της «σχολικής ανάπαυλας» για ένα διήμερο μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, το οποίο μαζί με το Σαββατοκύριακο θα δημιουργούν ένα τετραήμερο για δραστηριότητες πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα κατ’ αντιστοιχία με ό,τι ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ έθεσε το θέμα αντιμετώπισης του φαινομένου των παράνομων καταλυμάτων, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση αυξάνοντας τις απώλειες για το κράτος λόγω της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση τίθεται εκτός ελέγχου και στα μεγάλα αστικά κέντρα και είναι απαραίτητο να διενεργούνται επιστάμενοι έλεγχοι από πλευράς Πολιτείας».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα θέματα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας. Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι από 1.1.2015 ο εκάστοτε επενδυτής καταθέτοντας 7 δικαιολογητικά θα λαμβάνει άνευ ετέρου Ειδικό Σήμα Λειτουργίας εντός 50 ημερών. Επίσης, τόνισε ότι αν δεν έχει εκδοθεί το Σήμα στο διάστημα αυτό θα θεωρείται ότι το έχει λάβει. Η αδειοδότηση θα γίνεται σε ένα στάδιο χωρίς προηγούμενες εγκρίσεις που ανάγκαζαν τον επενδυτή να επισκέπτεται τις αρμόδιες υπηρεσίες δεκάδες φορές, κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή