Ετοιμη για αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ

Ετοιμη για αγορές κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει έτοιμη να λάβει και νέα μέτρα, μεταξύ αυτών αγορές κρατικών ομολόγων, δήλωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τα νέα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και τα νέα μακροπρόθεσμα δάνεια που χορηγεί η τράπεζα από τον Σεπτέμβριο ήδη έχουν θετική επίδραση στην οικονομία, εκτίμησε χθες ο κ. Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο επανέλαβε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές για την οικονομία που, εφόσον αποδειχθούν πραγματικές, τότε θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη. «Εχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι το πακέτο χαλάρωσης των πιστωτικών συνθηκών έχει αρχίσει να αποδίδει», είπε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα ο Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, είχε εκτιμήσει ότι ο πιστωτικός κύκλος βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ο κ. Πρατ υποστήριξε ότι η πιστωτική συρρίκνωση φτάνει στο τέλος της καθώς επιβραδύνεται ο αρνητικός ρυθμός χορήγησης δανείων και αυξάνεται η καταναλωτική πίστη. Αποψη, που ασπάστηκε και ο κ. Ντράγκι, ο οποίος επέμεινε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό το 2015 και το 2016. Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης επέμεινε πως εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα ο πολύ χαμηλός ρυθμός του πληθωρισμού, που τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε μόλις στο 0,4% από 0,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τον πληθωρισμό «κοντά, αλλά κάτω από το 2%». «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά πιθανές απειλές για τον πληθωρισμό, ειδικότερα στο πλαίσιο της εξασθένησης της αναπτυξιακής δυναμικής και της συνέχισης της υποτονικής νομισματικής και πιστωτικής δυναμικής».

Ο κ. Ντράγκι έχει χαρακτηρίσει «επικίνδυνη ζώνη» την περιοχή κάτω από το 1% πληθωρισμού, αν και μέχρι σήμερα έχει απορρίψει επανειλημμένως το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να πέσει σε αποπληθωρισμό. Ωστόσο ακόμη και ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός αφενός δυσχεραίνει τη μείωση του δημοσίου χρέους και αφετέρου καθιστά πολύ πιο δύσκολες τη σύγκλιση και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας από τα κράτη της περιφέρειας που εφαρμόζουν εσωτερική υποτίμηση στην προσπάθειά τους να γίνουν ανταγωνιστικότερα έναντι των κρατών του πυρήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή