Οι αγορές έκλεισαν την πόρτα στη Ρωσία

Οι αγορές έκλεισαν την πόρτα στη Ρωσία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλασιάζονται τα δεινά της ρωσικής οικονομίας, καθώς στη διαφαινόμενη ύφεση, την ελεύθερη πτώση του νομίσματος, τη μείωση των φορολογικών εσόδων και των συναλλαγματικών διαθεσίμων προστίθεται τώρα η αδυναμία της Ρωσίας να δανειστεί, που φαίνεται να παγιώνεται. Χθες, το ρωσικό Δημόσιο δεν κατόρθωσε να πουλήσει παρά μόνον το 10% των εντόκων γραμματίων λήξης Μαΐου του 2016 που εξέδωσε στην πρώτη δημοπρασία μετά από έξι εβδομάδες και αλλεπάλληλες ακυρώσεις δημοπρασιών.

Στόχος του ρωσικού Δημοσίου ήταν να αντλήσει πέντε δισ. ρούβλια με απόδοση 10,06% αλλά οι επενδυτές κατέθεσαν προφορές μόνον για 2,16 δισ. ρούβλια, οι περισσότερες εκ των οποίων απορρίφθηκαν. Το ρωσικό Δημόσιο δεν ενέδωσε στην απαίτηση των επενδυτών για ακόμη υψηλότερες αποδόσεις. Στο μεταξύ το κόστος δανεισμού της χώρας συνεχίζει την ανοδική του πορεία με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σε τοπικό νόμισμα να σημειώνουν άνοδο χθες κατά δύο μονάδες βάσης στο 10,30%. Η τελευταία επιτυχής δημοπρασία εντόκων γραμματίων ανάλογης διάρκειας με τη χθεσινή ήταν τον περασμένο Ιανουάριο όταν η απόδοση ήταν 6,67%. Στα μέσα Οκτωβρίου το ρωσικό Δημόσιο αναγκάστηκε να ακυρώσει την ένατη συναπτή δημοπρασία που αποπειράθηκε, ενώ στη διάρκεια του έτους έχει ακυρώσει συνολικά 18 δημοπρασίες ομολόγων.

Οπως σχολιάζει ο Ιβάν Γκουμίνοφ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Romin Trust της Μόσχας «δεν έχουν μείνει επενδυτές στην αγορά καθώς ο κόσμος δεν θέλει να κλειδώσει τα χρήματά του ούτε καν για ενάμιση χρόνο». Ο ίδιος επισημαίνει πως μόνον οι κερδοσκόποι είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν, αλλά αυτοί δεν «παίζουν» με βραχυπρόθεσμα ομόλογα εφόσον τα κέρδη από αυτά είναι ουσιαστικά μηδενικά. Πιο επικριτικός ο Νίκολας Σπίρο της Spiro Sovereign Strategy, που χαρακτήρισε τη χθεσινή δημοπρασία «αποτυχημένη ως προς όλες τις προθέσεις της και τις σκοπιμότητές της» και αναρωτήθηκε «για ποιο λόγο το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει το ρίσκο να αποκαλύπτει την έλλειψη ενδιαφέροντος για ρωσικούς τίτλους όταν έχει προτεραιότητα να αποδείξει πως η Ρωσία έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές».

Στο μεταξύ το ρωσικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 80 δισ. ρουβλίων που λήγουν την επόμενη εβδομάδα, στις 26 Νοεμβρίου. Πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Οικονομίας, Αντον Σιλουάνοφ, χαρακτήρισε τα ομόλογα τριετούς ή και μικρότερης διάρκειας «εκείνα που ενδιαφέρουν τώρα περισσότερο τους επενδυτές». Εχουν, όμως, μεσολαβήσει οι κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ε.Ε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και οι οποίες οδήγησαν σε αποχώρηση πολλών ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μείωση της παραγωγής πολλών άλλων, βουτιά του ρουβλίου κατά 30% και απώλειες στους ρωσικούς τίτλους που, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ήταν οι μεγαλύτερες από όλες τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ανάμεσα στις ξένες επιχειρήσεις που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία ή έχουν ανακοινώσει ραγδαία μείωση της παραγωγής τους και μαζικές απολύσεις είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Opel. Μείζων επιβαρυντικός παράγων για τη ρωσική οικονομία είναι, άλλωστε, η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου που περιορίζει δραματικά τα έσοδα της χώρας. Ο Μαξίμ Ορέσκι, υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών έχει προειδοποιήσει πως ο προϋπολογισμός του 2015 έχει σχεδιασθεί με την υπόθεση πως η τιμή του πετρελαίου θα είναι 96 δολάρια το βαρέλι ενώ βρίσκονται ήδη σε επίπεδα κάτω από τα 80 δολάρια. Σύμφωνα, άλλωστε, με το 58% των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχε προσφάτως σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η Ρωσία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, μόνον αν οι τιμές του αργού Ουραλίων παραμείνουν σε επίπεδα γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή