Πρόβλεψη για πληθωρισμό κάτω του 1% στην Ιαπωνία

Πρόβλεψη για πληθωρισμό κάτω του 1% στην Ιαπωνία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω του 1%. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο δείκτης θα προσεγγίσει μόνον κατά το ήμισυ τον επίσημο στόχο του 2015 για το 2%, ο οποίος είχε τεθεί με την προσδοκία να εξέλθει η χώρα από τη μακρόχρονη περίοδο αποπληθωρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή εκ μέρους του διοικητή της τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, συνιστά αντιστροφή των όσων είχε αναφέρει μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Οι προβλέψεις για πληθωρισμό κάτω του 1% διατυπώνονται σε προεκλογική περίοδο. Στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Δεκέμβριο. Ο κ. Αμπε ευελπιστεί σε μια εκλογική νίκη και σε μια ουσιαστική παράταση της θητείας του, ώστε να μπορέσει να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας.

Πάντως, η προειδοποίηση του κ. Κουρόντα θέτει εκ νέου ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα αυτής καθεαυτήν της οικονομικής πολιτικής του Σίνζο Αμπε, των γνωστών «Αμπενόμικς». Αυτά αποτελούν ένα κράμα χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ευέλικτης δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στόχος των «Αμπενόμικς» είναι να αφήσει πίσω της η Ιαπωνία μία δεκαπενταετία αποπληθωρισμού και να επανέλθει στην οδό της ανάκαμψης. Κατά τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι θα καθορίσουν για πόσο διάστημα ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σχεδόν στο 1%, όταν ο επίσημος στόχος διαμορφώνεται στο 2% για το 2015. «Είναι πιθανόν να παραμείνει περίπου στο 1% και αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να υποχωρήσει και κάτω από τα επίπεδα αυτά», διευκρίνισε ο Χαρουχίκο Κουρόντα. Ωστόσο, φέτος τον Ιούλιο είχε δηλώσει πως δεν υπήρχε πιθανότητα να εξασθενήσει ο πληθωρισμός κάτω από τα επίπεδα του 1%. Τέλος, αναφέρεται πως η οικονομία της Ιαπωνίας περιέπεσε εκ νέου σε ύφεση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναβάλει τη νέα αύξηση του φόρου κατανάλωσης, η οποία σχεδιαζόταν για τον Απρίλιο του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή