ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα καλύτερα και τα χειρότερα φορολογικά συστήματα στον κόσμο

s23_2111forolog-kosm-epixeir-deloit
eforia600--3

Τα πιο προβληματικά φορολογικά συστήματα έχουν Πολωνία, Πορτογαλία και Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Deloitte. Το σημαντικότερο πρόβλημα κάθε φορολογικού συστήματος και αυτό που τελικά διώχνει τις εταιρείες, τις επενδύσεις τους, τα φορολογικά έσοδα και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν είναι η αβεβαιότητα για τη μορφή που θα έχει το φορολογικό σύστημα στο μέλλον. Στοιχείο που είναι το μόνο σταθερό στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Είναι εντυπωσιακό ότι όλες οι εταιρείες, από όπου και αν προέρχονται, θεωρούν ως σημαντικότερο παράγοντα για το αν θα επενδύσουν σε μία οικονομία τη φορολογική βεβαιότητα. Οχι το τελικό ύψος της φορολογίας (ή, τουλάχιστον, έτσι υποστηρίζουν). Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που προκαλούν τη φορολογική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι γνωστοί στους Ελληνες φορολογούμενους: συχνές αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας και αμφισημίες, αδυναμίες και αλλαγή απόψεων από τη φορολογική διοίκηση.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την επίλυση μιας φορολογικής διαφοράς είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. «Δεν έχει σημασία να έχουμε τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε δίκαιοι και προβλέψιμοι. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση να ενισχύσουμε την οικονομία μας», εξηγεί η κ. Μαρία Τρακάδη, επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της Deloitte Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα θεωρείται από τους επικεφαλής των περίπου χιλίων εταιρειών που απάντησαν στην έρευνα ως ένα από τα πιο προβληματικά στην Ευρώπη, αντίληψη που ασφαλώς είναι δικαιολογημένη. Από την άλλη πλευρά, η συνταγή της επιτυχίας δεν είναι μυστική, το μόνο που χρειάζεται για να εφαρμοστεί είναι πολιτική βούληση (αφορά και τους πολίτες). Φορολογική βεβαιότητα, απλό φορολογικό σύστημα, προβλέψιμες και συνεργάσιμες φορολογικές αρχές, παροχή φορολογικών κινήτρων διαμορφώνουν το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον.

Οσον αφορά τη φορολογική ελκυστικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, στην κορυφή κατατάσσονται Ολλανδία και Βρετανία και ακολουθούν με σημαντική διαφορά Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και χειρότερη όλων η Ρωσία. Ολλανδία και Βρετανία έχουν καταφέρει να οργανώσουν φορολογικό σύστημα ελκυστικό για πολυεθνικές. Ιταλία και Ρωσία θεωρούνται προβληματικές εξαιτίας των συχνών νομοθετικών αλλαγών, της αμφισημίας και των αντικρουόμενων απόψεων της διοίκησης σχετικά με φορολογικά θέματα.