ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πιέσεις στη ρωσική οικονομία δεν αγγίζουν την ελίτ της χώρας

oi-pieseis-sti-rosiki-oikonomia-den-aggizoyn-tin-elit-tis-choras-2056100

Δύο διαφορετικές πλευρές της ρωσικής πραγματικότητας σκιαγραφούν οι τελευταίες πληροφορίες που καταφθάνουν από τη χώρα και προέρχονται αφενός από επίσημα χείλη της ρωσικής ηγεσίας και αφετέρου από κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας. Οι μεν απηχούν τη γνώριμη πλέον εικόνα μιας ρωσικής οικονομίας που χειμάζεται εν μέσω των κυρώσεων της Δύσης και μείωσης των εσόδων από το πετρέλαιο, ενώ οι δε αναφέρονται σε μια μερίδα της ρωσικής κοινωνίας που ζει μέσα στην πολυτέλεια, όπως προκύπτει από τα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία έχουν φθάσει οι πωλήσεις των μοντέλων της Rolls Royce.

Ετσι την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, προδίδει τον προβληματισμό της ρωσικής κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη του επόμενου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls Royce, Τόρστεν Μίλερ, μιλάει για ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων της εταιρείας του στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής για το τρέχον έτος οι πωλήσεις των πολυτελών και πανάκριβων μοντέλων της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν φθάσει τις 4.000 και έχουν σημειώσει αύξηση 24,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ΜΜΕ, ο κ. Τόρστεν Μίλερ δίνει μια κάπως παράδοξη ερμηνεία των εξελίξεων: αποδίδει τις θεαματικές πωλήσεις πολυτελών αυτοκινήτων στην επιθυμία των Ρώσων να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε «πραγματικά περιουσιακά στοιχεία», όπως αποκαλεί τα αυτοκίνητα, μετά τη «βουτιά» κατά 25% που έχει κάνει το ρούβλι στη διάρκεια του έτους. Οι εκτιμήσεις του κ. Τόρστεν Μίλερ επιδέχονται, πάντως, και δεύτερη ανάγνωση, καθώς αντιδιαστέλλει τη ρωσική αγορά με εκείνη της Κίνας και αποδίδει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκεί η Rolls Royce στις «προσπάθειες του Πεκίνου για πάταξη της διαφθοράς που έχουν οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων στη χώρα».

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι φέτος η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί μάλλον κατά 0,7% έως 0,8% αλλά η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,2% το επόμενο έτος μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ηδη η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας για το 2015 είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από εκείνη της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς μιλάει για ανάπτυξη μόλις 0,1% προφανώς εξαιτίας των επιπτώσεων που επιφέρει στη ρωσική οικονομία ο συνδυασμός των οικονομικών κυρώσεων με την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σχολιάζοντας τα διάφορα σενάρια που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει ως προς το ενδεχόμενο να οφείλεται σε χειραγώγηση η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού, ο κ. Ουλιουκάγιεφ τονίζει πως δεν πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας αλλά στην αλλαγή των δεδομένων στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση. Εκτιμά μάλιστα πως «τώρα η αγορά αναζητά μια νέα ισορροπία» και προβλέπει πως «μέσα σε 12 μήνες η τιμή του πετρελαίου θα προσεγγίζει τα 90 δολάρια το βαρέλι».

Ο Ρώσος υπουργός δεν παραλείπει να τονίσει πως τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας απορρέουν από την αναμέτρησή της με τη Δύση με αντικείμενο την επιρροή στην Ουκρανία και υπογραμμίζει ότι «μπορούμε μόνον να προσπαθήσουμε να υπερασπισθούμε τους εαυτούς μας». Επαναλαμβάνει, άλλωστε, την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση στη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft για την οποία εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι σε καλή κατάσταση.