Κέρδη για διεθνείς αγορές και κρατικούς τίτλους ΗΠΑ και Γερμανίας

Κέρδη για διεθνείς αγορές και κρατικούς τίτλους ΗΠΑ και Γερμανίας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι κύριοι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω προσδοκιών για υιοθέτηση νέων μη συμβατικών μέτρων από την ΕΚΤ και περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Κίνας στο προσεχές μέλλον. Με τους όγκους των συναλλαγών να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P500 άγγιξε ιστορικά υψηλά πάνω από τις 2.074 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός FTSE Eurofirst 300 ανήλθε κοντά σε υψηλά δύο μηνών την Τρίτη.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ περιόρισε μέρος των πρόσφατων κερδών του έναντι των περισσότερων κύριων νομισμάτων, με την αγορά να επικεντρώνεται περισσότερο στα πιο επίκαιρα και χαμηλότερα των προσδοκιών μακροοικονομικά στοιχεία του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και λιγότερο στη θετική έκπληξη για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου του έτους. Ενδεικτικά, η καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Chicago ΡΜΙ υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου τον Νοέμβριο, ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 21 χιλιάδες στις 313 χιλιάδες την περασμένη εβδομάδα, έναντι εκτίμησης της αγοράς για μείωση στις 288 χιλιάδες. Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών, ο σταθμισμένος δείκτης DXY του δολαρίου –δείκτης έναντι των νομισμάτων των 6 κύριων εμπορικών εταίρων της χώρας– διαπραγματευόταν στο 88,16 την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, έχοντας καταγράψει υποχώρηση από τα υψηλά τεσσεράμισι ετών στο 88,44, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε τη Δευτέρα.

Η πρόσφατη πτώση στις τιμές πετρελαίου, καθώς και τα ασθενέστερα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, ευνόησαν τις αγορές κρατικών ομολόγων της χώρας, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– να υποχωρεί σε χαμηλά ενός μηνός, κοντά στο 2,20% την Παρασκευή, από υψηλά εβδομάδας (2,34% τη Δευτέρα). Ενισχυτικές τάσεις επικράτησαν και στις αγορές κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, εν μέσω προσδοκιών για υιοθέτηση νέων μέτρων από την ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 0,69% την Παρασκευή, έναντι 0,78% περίπου στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε.

* Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Eρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή