Μερίδιο αγοράς αντί υψηλής τιμής διάλεξε ο ΟΠΕΚ

Μερίδιο αγοράς αντί υψηλής τιμής διάλεξε ο ΟΠΕΚ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνόδους του ΟΠΕΚ τα τελευταία χρόνια» ήταν, όπως επισήμανε η Deutsche Welle, η συνεδρίαση της Πέμπτης στη Βιέννη καθώς το διεθνές καρτέλ πετρελαίου καλούνταν να χαράξει την αμυντική του γραμμή απέναντι στην πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού», που συνεχίζεται αδιάκοπα από τον Ιούνιο. Με την απόφασή του να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φάνηκε πως ο ΟΠΕΚ δικαίωνε όσους αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι θα παραιτείτο από τη δυνατότητά του να διαμορφώνει τα επίπεδα των τιμών στην παγκόσμια αγορά. Και αυτό γιατί ο διεθνής ρόλος του ΟΠΕΚ ακυρώνεται από το πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά και ειδικότερα από την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ που απειλεί την πρωτοκαθεδρία ακόμη και της πρώτης στον κόσμο πετρελαιοπαραγωγού χώρας, της Σαουδικής Αραβίας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση εξώθησε σε περαιτέρω διολίσθηση τις τιμές του «μαύρου χρυσού» που υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών. Το Brent υποχώρησε στα 71 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ κάτω και από τα 68 δολάρια το βαρέλι. Ηταν, όμως, προφανές πως είχαν προηγηθεί έντονες διαφωνίες στη σύνοδο του ΟΠΕΚ ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία, που υποστήριζαν τη διατήρηση της παραγωγής στα υφιστάμενα επίπεδα, και τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες-μέλη του όπως η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και το Ιράν, που πίεζαν για μείωση της παραγωγής. Για τη δεύτερη κατηγορία πετρελαιοπαραγωγών χωρών, το ζητούμενο ήταν μια ανοδική πίεση στις τιμές και η συνεπακόλουθη αύξηση των δικών τους εσόδων. Είναι, βέβαια, σαφές ότι υπερίσχυσε η επιχειρηματολογία του Ριάντ, καθώς ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου βγήκε χαμογελαστός από τη σύνοδο σε αντίθεση με την ομόλογό του της Βενεζουέλας, ο οποίος εμφανώς οργισμένος απέφυγε να μιλήσει σε δημοσιογράφους. Εξίσου ενδεικτική ήταν, άλλωστε, η δήλωση στην οποία προέβη την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις ζητώντας μείωση της παραγωγής.

Η έκβαση της συνόδου ερμηνεύθηκε, έτσι, από αναλυτές ως τακτικός ελιγμός του ΟΠΕΚ, που επιδιώκει να υπονομεύσει με τις χαμηλές τιμές τη βιωσιμότητα της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικών και να την εξωθήσει σε μείωση της παραγωγής. Μιλούν, εν ολίγοις, για έναν μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΠΕΚ, αφού αν μειωθεί η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, θα εκλείψει η υπερπροσφορά πετρελαίου, οι τιμές σταδιακά θα επανέλθουν σε επίπεδα προς τα 80 δολάρια το βαρέλι και τελικά το καρτέλ θα ανακτήσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή