Το φθηνό πετρέλαιο ενισχύει την απειλή του αποπληθωρισμού

Το φθηνό πετρέλαιο ενισχύει την απειλή του αποπληθωρισμού

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου, η οποία επιδεινώνει την ήδη μεγάλη υποχώρηση του πληθωρισμού, είναι παράγοντες που αυξάνουν τις πιέσεις για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δυναμικότερα μέτρα για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.

Ολοι προσδοκούν από την ΕΚΤ να υλοποιήσει τις προφορικές δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη χρήση κάθε δυνατού και αντισυμβατικού μέσου όπως αυτό της αγοράς κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, δεν αναμένεται να αναγγελθούν ριζοσπαστικά μέτρα στη συνεδρίαση αυτής της Πέμπτης, λαμβανομένης υπ’ όψιν της διάστασης απόψεων μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Παρ’ όλα αυτά, οικονομικοί παρατηρητές θα βρίσκονται σε εγρήγορση μη τυχόν δοθούν κατευθυντήριες γραμμές ως προς τις προθέσεις της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον. Πάντως, ορισμένοι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, εξαιρουμένης της Γερμανίας, φαίνεται να εξοικειώνονται με την ιδέα δυναμικότερων παρεμβάσεων όπως τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοζε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers μέχρι το φθινόπωρο του 2013.

Η χθεσινή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στο χαμηλό πενταετίας μαζί με την αποδυνάμωση των τιμών σε άλλα εμπορεύματα, όπως ο χαλκός, προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών εντός Ευρωζώνης. Οι συνθήκες στις οικονομίες της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα κρίσιμες διότι απεικονίζουν μια αναιμική ανάπτυξη λόγω χαμηλής ζήτησης και υψηλής ανεργίας, ωθώντας τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 0,3% τον Νοέμβριο. Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών, ο οποίος αντανακλά τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο, κινήθηκε τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στο ναδίρ 18μήνου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Markit. Δηλαδή τα επίπεδα των τιμών παραγωγού θα ήταν ελκυστικά για μια επέκταση της δραστηριότητας στη μεταποίηση, αλλά η υποτονική ζήτηση αποθαρρύνει τη λήψη τέτοιας φύσεως πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό κλάδο.

Είναι πλέον πολύ λίγοι οι λόγοι για να αναμένει κανείς μια ουσιαστική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη που θα οδηγούσε σε μια αύξηση του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει εδώ και καιρό δηλώσει πως ο πληθωρισμός είναι επικίνδυνα χαμηλός. Πράγματι, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% από τον Ιανουάριο του 2014 ενώ το καταστατικό της ΕΚΤ προτάσσει ότι θα πρέπει να κινείται χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%.

Στην Ιαπωνία και την Κίνα, η εξασθένηση των οικονομιών έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν, δίχως προειδοποίηση ή περίσκεψη, μέτρα στήριξης. Χθες, η Markit ανακοίνωσε πτώση του δείκτη διευθυντών προμηθειών στο χαμηλό εξαμήνου στην Κίνα. Ωστόσο, η περίπτωση της Κίνας, η οικονομίας της οποίας επιβραδύνεται συγκριτικά με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων ετών, διαφέρει αρκετά από την αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Οι απόψεις όμως των 24 μελών του διοικητικού συμβουλίου διίστανται ως προς τη λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Ο κ. Ντράγκι και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πίτερ Πρετ, έχουν τονίσει πως αιφνίδιες μεταβολές στις τιμές, όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο και τον χαλκό, μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι σαν «ένα μικρό πακέτο στήριξης» διότι ενθαρρύνει την κατανάλωση. Κάτι τέτοιο θα ίσχυε, ωστόσο, εάν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενισχύονταν σε φυσιολογικούς ρυθμούς, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται κοντά στο 2%. Προς το παρόν, όμως, οι οικονομίες της Ευρωζώνης παλεύουν με την υψηλή ανεργία και τον χαμηλό πληθωρισμό. Ακόμα και ο μεταποιητικός κλάδος στη Γερμανία συρρικνώθηκε απρόσμενα τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις για αποδυνάμωση ακόμη και του πυρήνα των «18».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή