Διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από Fed προς επενδυτικά funds

Διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από Fed προς επενδυτικά funds

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες της ProPublica, ενός μη κερδοσκοπικού πρακτορείου ειδήσεων, αποκάλυψαν πως προ διετίας υπήρξε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από υψηλόβαθμα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από κρίσιμη συνεδρίαση, όπου ο –τότε– πρόεδρος Μπεν Μπερνάκι αποφάσισε για την έναρξη τρίτου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Η διαρροή αυτή, σύμφωνα με την ProPublica, ανάγκασε τον κ. Μπερνάνκι να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του ανώνυμου πληροφοριοδότη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά και τις διεθνείς αγορές. Και δεν είναι η μοναδική διαρροή πληροφοριών που καταδεικνύει πως υπάρχουν μυστικές διασυνδέσεις ανάμεσα σε υψηλούς αξιωματούχους της Fed και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι αξιωματούχος της ομοσπονδιακής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, που είναι το σημαντικότερο παρακλάδι της Fed με αποστολή την εποπτεία της Wall Street, είχε μαγνητοφωνήσει συναντήσεις με στελέχη της Goldman Sachs, όπου εκτίθεται η μαλθακή αντιμετώπιση προϊσταμένων της για πρακτικές επενδυτικών τραπεζιτών. Η είδηση αυτή προηγήθηκε σκανδάλου με πρώην τραπεζικούς της Wall Street και νυν αξιωματούχου στη Fed της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρείχε πληροφορίες σε τραπεζίτη της Goldman Sachs.

Αυτό το περιστατικό, όμως, προβάλλει ανησυχητικές διασυνδέσεις ανάμεσα στην κεντρική Fed που εδρεύει στη Ουάσιγκτον και «παίκτες» που προέρχονται ή συνεργάζονται με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η ίδια η Fed ουδέποτε αποκάλυψε αυτό το περιστατικό. Αποδεικνύει, όμως, πόσο πολύτιμες είναι οι εσωτερικές διεργασίες των κεντρικών τραπεζών όταν οι επικεφαλής τους περιορίζονται σε μια αρκετά συντηρητική γλώσσα για να τις αποκαλύψουν σε όλο τους το εύρος. Ως εκ τούτου, η πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από τη Medley Global Advisors λίγο πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη σημαδιακή συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου έδωσε στους πελάτες της εταιρείας αυτής ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις αγορές έστω και για ένα 24ωρο.

Με την ανεργία στο 8,1%, ο κ. Μπερνάνκι αποφάσισε στις 13 Σεπτεμβρίου να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων στεγαστικών δανείων 40 δισ. δολάριων κάθε μήνα, θέτοντας νέα και ιστορικά υψηλότερα κριτήρια στην άσκηση επεκτατικής νομισματικής. Οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών κάνουν μια πολύ προσεκτική χρήση των λέξεων στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Γι’ αυτό τον λόγο, η δημοσιοποίηση των πρακτικών, όπως συνέβη στις 4 Οκτωβρίου του 2012 για τη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου, είναι πολύτιμη για να πάρει ο υπόλοιπος κόσμος μια ιδέα της κατεύθυνσης της Fed. Ωστόσο, οι πελάτες της Medley Global Advisors είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, αποκτώντας τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών στα αμερικανικά χρεόγραφα την επόμενη ημέρα.

Η επίμαχη έκθεση της Ρετζίνα Σίγκερ στις 3 Οκτωβρίου, διοικητικού στελέχους της Medley, με τίτλο «Fed: το όριο του Δεκεμβρίου» ήταν τόσο λεπτομερής που θορύβησε τη Fed στη Ουάσιγκτον. Σε εσωτερική επιστολή στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Μπερνάνκι ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο της Fed, Σκοτ Αλβαρεζ, και τον γραμματέα της επιτροπής ανοικτής αγοράς –της FOMC, που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική της χώρας– να ξεκινήσουν έρευνες για πιθανές διαρροές, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της ProPublica. Ο κ. Μπερνάνκι ζήτησε από τους δύο αξιωματούχους της Fed να εξετάσουν τις πηγές σε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012.

Η Medley Global Advisors ανήκει στην «κοινότητα συλλογής πληροφοριών σε θέματα πολιτικής» στην Ουάσιγκτον. Παρέχει πληροφορίες και διαπιστώσεις για τη χάραξη πολιτικής σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και άλλους πελάτες. Ιδρύθηκε το 1997 από τον Ρίτσαρντ Μέντλεϊ, πρώην στρατηγικό αναλυτή σε πολιτικά θέματα, που εργαζόταν για τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Η Medley ελέγχεται από τη FT Group, μονάδα της Pearson, που ανταγωνίζεται το πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή