Η Sony ζητεί βοήθεια από FBI μετά τη διαρροή ταινιών της στο Internet

Η Sony ζητεί βοήθεια από FBI μετά τη διαρροή ταινιών της στο Internet

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Sony Pictures Entertainment ζήτησε τη βοήθεια του FBI για να διερευνήσει τη διαρροή τεσσάρων νέων ταινιών της σε πειρατικά σάιτ. Η διαρροή προκλήθηκε από την επίθεση χάκερ την προηγούμενη Δευτέρα στο δίκτυό της. Μία ομάδα η οποία αυτοαποκαλείται «Φύλακες της Ειρήνης» φέρεται να βρίσκεται πίσω από την εκτεταμένη επιχείρηση, η οποία ανάγκασε τους εργαζομένους της Sony να χρησιμοποιούν χαρτί και μολύβι για να κάνουν τη δουλειά τους. Η χρήση των υπολογιστών και του ασύρματου δικτύου της εταιρείας τούς έχει απαγορευθεί για λόγους ασφαλείας.

Η επίθεση ξεκίνησε με την εμφάνιση ενός κόκκινου κρανίου στην οθόνη. Οι χάκερ απείλησαν τη Sony ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα μυστικά, τα οποία ήρθαν στην κατοχή τους με την επίθεση, εάν δεν συμμορφώνονταν με τους όρους τους. Ωστόσο, οι όροι δεν έγιναν δημοσίως γνωστοί. Πάντως, λίγες ώρες μετά την επίθεση, άρχισαν να εμφανίζονται στο Διαδίκτυο εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία πιθανολογείται πως προήλθαν από μεμονωμένους υπολογιστές του δικτύου της Sony ή από τους σέρβερ της. Τα έγγραφα αφορούσαν στοιχεία που είχαν σαρωθεί από τα διαβατήρια των ηθοποιών Τζόνα Χιλ Κάμερον Ντίαζ και Αντζελίνα Τζολί.

Η Sony αποφάσισε να θέσει το σύστημά της εκτός λειτουργίας για λόγους προστασίας, ενώ ενημέρωσε το προσωπικό της πως ίσως χρειαστούν ημέρες ή και τρεις εβδομάδες για να αποκατασταθεί η βλάβη. Επίσης, ζήτησε τη βοήθεια της FireEyes Mandiant, εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, ώστε να γίνει η αναγκαία εκκαθάριση του συστήματός της και να διαπιστωθεί μέχρι ποιου βαθμού οι χάκερ παρενέβησαν σε αυτό. Το δε FBI θα ασχοληθεί με την επίθεση των χάκερ και τη διαρροή των κινηματογραφικών ταινιών, οι οποίες προβάλλονται τώρα ή δεν έχουν ακόμη προβληθεί (όπως η νέα έκδοση του μιούζικαλ Annie). Αν και δεν είναι ασυνήθιστο οι νέες ταινίες, όπως το θρίλερ Fury με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, να κυκλοφορούν σε πειρατικά σάιτ, είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει για ταινίες των οποίων η προβολή δεν έχει καν ξεκινήσει. «Πριν από τρία χρόνια η επίθεση χάκερ κατά του δικτύου του PlayStation ήταν μαζική, δαπανηρή και καταστρεπτική για τη Sony. Ελπίζω αυτή τη φορά να είναι λιγότερη η ζημία για το ίδιο το κύρος της», επισημαίνουν αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή