Μεγάλοι όμιλοι, ισχυρά κράτη πρωταγωνιστούν στη διαφθορά

Μεγάλοι όμιλοι, ισχυρά κράτη πρωταγωνιστούν στη διαφθορά

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) επισημαίνει πως σε διεθνή κλίμακα οι μεγάλοι όμιλοι και οι ανεπτυγμένες χώρες είναι υπεύθυνοι για την πλειονότητα των υποθέσεων διαφθοράς. Στην τελευταία του σχετική έκθεση ο διεθνής οργανισμός σημειώνει ειδικότερα πως τα στελέχη των κολοσσιαίων επιχειρήσεων δωροδοκούν με το ένα τρίτο των κερδών από έργα που προϋποθέτουν την έγκριση κρατικών αξιωματούχων, τους τελευταίους. Το ποσόν του χρηματισμού αντιστοιχεί στο 11% της συνολικής αξίας της συναλλαγής και στο 34,5% των κερδών. Τα χρήματα δίνονται για να εξασφαλιστούν συμβόλαια από κρατικές εταιρείες ή ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες ιδίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες και όχι στις αναπτυσσόμενες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο ΟΟΣΑ θέτει σε αμφισβήτηση τη δέσμευση των κυβερνήσεων να πατάξουν τη διαφθορά. Στην έκθεσή του ανέλυσε περισσότερες από 400 υποθέσεις από τις 41 χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων υπέγραψαν τη Σύμβαση κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ. Χρονολογικά οι δωροδοκίες έλαβαν χώρα από τον Φεβρουάριο του 1999, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση, έως τον Ιούνιο του 2014. Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίστηκαν σε μόλις τέσσερις κλάδους: τον εξορυκτικό, τις κατασκευές, τις μεταφορές και την αποθήκευση, καθώς και την υψηλή τεχνολογία και την επικοινωνία. Τα χρήματα συνήθως τα υπόσχονταν ή τα έδιναν συνήθως σε υπαλλήλους κρατικών επιχειρήσεων (27%), σε τελωνειακούς (11%), σε εργαζόμενους στον κλάδο της περίθαλψης (7%) και της άμυνας (6%). Πρωθυπουργοί ή πρόεδροι και υπουργοί βρέθηκε να έχουν δωροδοκηθεί στο 5% των περιπτώσεων, αλλά έλαβαν μόλις το 11% του συνολικού ποσού της δωροδοκίας. Πέραν τούτου, στα περισσότερα περιστατικά τα εταιρικά στελέχη δωροδοκούσαν κρατικούς υπαλλήλους για την εξασφάλιση συμβολαίων δημοσίων προμηθειών (57%), για τη διευκόλυνση των διαδικασιών στο τελωνείο (12%) και για ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (6%).

Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, «η διαφθορά υπονομεύει την ανάπτυξη της οικονομίας και των ανθρώπων, ενώ όσοι εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις πρέπει να τιμωρούνται». Επιπλέον, ο κ.Γκουρία τόνισε ότι η αποτροπή του οικονομικού εγκλήματος θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της εταιρικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, οι προμήθειες του Δημοσίου θα πρέπει να καταστούν πεδίο συνώνυμο με τη διαφάνεια, την ακεραιότητα και την υπευθυνότητα. Eπίσης στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται πως ο χρόνος, ο οποίος χρειάζεται για να διερευνηθεί και να κλείσει μία υπόθεση διαφθοράς, έχει παραταθεί από τα 2 χρόνια κατά μέσο όρο το 1999 σε επτά χρόνια σήμερα. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν περίτεχνες μεθόδους, στο ότι σε ορισμένες χώρες είναι περίπλοκο για τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τα κρούσματα διαφθοράς και οι άνθρωποι των εταιρειών δεν δείχνουν προθυμία να διευθετήσουν τις υποθέσεις δωροδοκίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Στο 41% των περιπτώσεων μεσαία στελέχη εταιρειών κατέβαλαν τα χρήματα ή έδωσαν την εντολή να γίνει η δωροδοκία, ενώ στο 12% των περιπτώσεων ήταν εμπλεκόταν και ο διευθύνων σύμβουλος. Στις 3 από τις 4 περιπτώσεις είχαν αναμειχθεί και μεσολαβητές. Ο ΟΟΣΑ ζητεί από τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους μηχανισμούς πάταξης της διαφθοράς και από τις εταιρείες να ελέγχουν αποτελεσματικότερα το κατά πόσον οι εργαζόμενοι συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές ορθής διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή