Κυρώσεις και πετρέλαιο οδηγούν στην ύφεση τη ρωσική οικονομία

Κυρώσεις και πετρέλαιο οδηγούν στην ύφεση τη ρωσική οικονομία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική οικονομία οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση το 2015 εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση με αφορμή την ουκρανική κρίση. Χθες Ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το 2015, η πρώτη εκτίμηση είναι κατά 0,8% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 1,2%.

Την πρώτη ύφεση της ρωσικής οικονομίας από το 2009 αναγνώρισε χθες ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Βέντεφ, προβλέποντας υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,8%. Παράλληλα το υπουργείο αναθεώρησε αρνητικά την πρόβλεψή του για την τιμή του πετρελαίου το 2015 από τα 100 στα 80 δολάρια το βαρέλι.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι κυρώσεις θα εξακολουθήσουν να ισχύουν σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2015», δήλωσε ο κ. Βέντεφ. Μέχρι χθες το υπουργείο Οικονομίας προέβλεπε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αρθούν μέχρι τα μέσα του 2015. «Για εμάς οι κυρώσεις σημαίνουν ότι θα παραμείνουν κλειστές οι αγορές κεφαλαίων για την πλειοψηφία των ρωσικών επιχειρήσεων και τραπεζών», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι η επίπτωση που έχουν οι κυρώσεις στη ρωσική οικονομία θα είναι αισθητή για μεγάλο διάστημα. Ακόμη και αν αρθούν οι κυρώσεις «αυτό δεν θα οδηγούσε σε σημαντικές αλλαγές την επόμενη ημέρα» εξηγεί ο Μαξίμ Ορέσκιν, επικεφαλής του τμήματος μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών. «Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να περάσουν ένα ή δύο χρόνια (σ.σ. από την άρση των κυρώσεων) μέχρι να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονική κατάσταση» εξήγησε ο κ. Ορέσκιν. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας θεωρεί «απαισιόδοξη» την πρόβλεψη για υποχώρηση της τιμής του δολαρίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Χθες το αμερικανικό αργό για παράδοση τον Ιανουάριο πωλούνταν έναντι 67,98 δολάρια το βαρέλι.

Στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια το βαρέλι το 2015, τότε η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5%-4%, είπε ο κ. Ορέσκιν επικαλούμενος ένα από τα σενάρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί και σε εξασθένηση του ρωσικού ρουβλίου, αν και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διαφωνεί κατά πόσο. Το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει μέση ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του αμερικανικού δολαρίου στα 49 ρούβλια/δολάριο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η ισοτιμία θα διαμορφωθεί κάτω από τα 45 ρούβλια/ανά δολάριο. Χθες η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κυμαινόταν περί τα 53 ρούβλια ανά δολάριο. Η εξασθένηση του ρωσικού νομίσματος είναι αναμενόμενη, δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των συνολικών εξαγωγών και μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία. «Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει προκαλέσει σημαντική εξασθένηση της ισοτιμίας του ρουβλίου, κάτι που προκαλεί σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις», είπε χθες ο κ. Βέντεφ. Πλέον το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 7,5% το 2015 από 5%-6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή