«Σπάει» στα δύο ο Vale λόγω μείωσης τιμής του σιδηρομεταλλεύματος

«Σπάει» στα δύο ο Vale λόγω μείωσης τιμής του σιδηρομεταλλεύματος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εξορυκτικός όμιλος Vale, ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο και πρώτος στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυτονομήσει μέρος από τον βραχίονα των βασικών μετάλλων του και να επικεντρωθεί στις βασικές δραστηριότητές του. Σε ανάλογες κινήσεις έχουν οδηγηθεί και άλλοι εξορυκτικοί όμιλοι, εξαιτίας αφενός της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα, αφετέρου της υπερπροσφοράς σιδηρομεταλλεύματος στην παγκόσμια αγορά. Το σιδηρομετάλλευμα, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό της χαλυβουργίας, εμφανίζει πτώση στην τιμή του από τα 135 δολάρια ο τόνος πέρυσι στα 70 δολάρια φέτος, γεγονός που θέτει ερωτήματα στους εξορυκτικούς ομίλους. Ο Μουρίλο Φερέιρα, διευθύνων σύμβουλος του Vale, δήλωσε ότι εξετάζει την πώληση του 30% – 40% των δραστηριοτήτων βασικών μετάλλων (νικέλιο, μαγγάνιο, αλουμίνιο, χαλκός κ.λπ.), οι οποίες συνολικά αποτιμώνται έως και 35 δισ. δολάρια. Με την αυτονόμησή τους θα αναδειχθεί νέα εταιρεία, η οποία ενδεχομένως να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Τορόντο στον Καναδά, όπως διευκρίνισε ο κ. Φερέιρα.

Η επιλογή του Καναδά έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Vale στο νικέλιο είναι συγκεντρωμένα εκεί, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η αρχική δημόσια εγγραφή για τη δημόσια διάθεση των μετοχών της νέας εταιρείας τοποθετείται μετά τον Αύγουστο του 2015. «Πιστεύουμε πως υπάρχει μία κρυμμένη αξία στον τομέα των βασικών μετάλλων, η οποία πρέπει να ξεκλειδωθεί», υπογράμμισε ο Μουρίλο Φερέιρα, μιλώντας σε επενδυτές στη Νέα Υόρκη. «Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω πως η αρχική δημόσια εγγραφή για τη δημόσια διάθεση μετοχών της νέας εταιρείας δεν αφορά ειλημμένη απόφαση, αλλά πρόκειται για μία πιθανότητα. Δεν πρόκειται να πωλήσουμε σε οποιαδήποτε τιμή». Τον Αύγουστο, ένας άλλος εξορυκτικός κολοσσός, αυτός της BHP Billiton, έλαβε ανάλογη πρωτοβουλία, ανακοινώνοντας τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του στο νικέλιο, το αλουμίνιο και το μαγγάνιο. Οι δραστηριότητες αυτές συγκροτούν ξεχωριστή εταιρεία πλέον.

Οπως αναφέρουν οι FT, ο εξορυκτικός κλάδος διέρχεται μέσω μιας οδυνηρής αλλά υγιούς διαδικασίας. «Είναι επώδυνη», όπως επεξηγεί ο Μουρίλο Φουρέιρα, «επειδή πολλοί παίκτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των χαμηλότερων τιμών, για την οποία δεν είχαν προετοιμασθεί. Υπό τις πιέσεις αυτές θα αποδειχθεί ποιοι παίκτες είναι οι πιο ανταγωνιστικοί και θα επιβιώσουν». Επιπροσθέτως, ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου Vale, Λουτσιάνο Σιάνι, ανέφερε πως η εταιρεία εξετάζει και άλλες εναλλακτικές σχετικά με τον περιορισμό των δευτερευουσών δραστηριοτήτων και την εστίαση στις μείζονες. Μία τέτοια κίνηση θα ήταν η μείωση των συμμετοχών του Vale στην εταιρεία διαχείρισης συστημάτων τροφοδοτικής αλυσίδας MRS, η οποία θα της απέφερε ρευστό. Επίσης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του μεριδίου του στον όμιλο παραγωγής βωξίτη της Mineracao Rio do Norte. Τέλος, ο Λουτσιάνο Σιάνι ανέφερε πως πρόκειται να γίνουν και μικρότερες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, πέραν του βραχίονα βασικών μετάλλων. Οι πωλήσεις θα αφορούν εργοστάσια παραγωγής αζώτου, τα οποία ανήκουν στη μονάδα λιπασμάτων του Vale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή