Στις αρχές του 2015 οι αποφάσεις της ΕΚΤ για λήψη νέων μέτρων

Στις αρχές του 2015 οι αποφάσεις της ΕΚΤ για λήψη νέων μέτρων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στις αρχές του 2015 θα επανεκτιμήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ανάγκη να πάρει νέα μέτρα, περιλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων, ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία. Ωστόσο σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη θα κινηθούν σημαντικά χαμηλότερα απ’ όσο πιστευόταν μέχρι χθες. Παράλληλα ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι αποτελεί «πρόθεση» της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ισολογισμό της κατά 1 τρισ. ευρώ.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η διαφαινόμενη αδυναμία της ΕΚΤ να αυξήσει σημαντικά το μέγεθος του ισολογισμού της με τα μέρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα, οδηγεί ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι η Τράπεζα θα πάρει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου ή του Μαρτίου.

Όπως αναμενόταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης τήρησαν χθες στάση αναμονής διατηρώντας αμετάβλητο στο 0,05% το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Η απραξία της ΕΚΤ προκάλεσε απογοήτευση στις αγορές που περίμεναν νέες ισχυρές λεκτικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή των μαζικών αγορών περιουσιακών στοιχείων (περιλαμβανομένων κρατικών ομολόγων). “Στις αρχές του επόμενου έτους το διοικητικό συμβούλιο θα επανεκτιμήσει το αποτέλεσμα που είχαν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, την επέκταση του ισολογισμού (της ΕΚΤ) και την προοπτική για τον πληθωρισμό”, δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο να αντιμετωπιστούν νέες απειλές μιας υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού… αυτό θα σήμαινε ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα μεταβάλουμε το μέγεθος, τον ρυθμό και τη σύνθεση των μέτρων μας», εξήγησε ο κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί ομόφωνα να υποστηρίζει τη λήψη περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, περιλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων, στην περίπτωση που είναι αναγκαίο. Η αναφορά Ντράγκι σε μεταβολή της σύνθεσης των μέτρων που λαμβάνει η ΕΚΤ είναι έμμεση αναφορά σε αγορές κρατικών ή και εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτς, οικονομολόγο τηε Berenberg Bank η δήλωση Ντράγκι ότι "σκοπεύει" να αυξήσει τον ισολογισμό κατά 1 τρισ. ευρώ θα μεταφραστεί σε νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου ή της 5ης Μαρτίου. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάνσιο είχε δηλώσει ότι η Τράπεζα θα είναι σε θέση να εκτιμήσει καλύτερα αν υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015. Ωστόσο ο Ντράγκι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ έντονες αντιδράσεις από τη γερμανική κεντρική τράπεζα αλλά και από ορισμένες ακόμη (αυστριακή, ολλανδική) και από το Βερολίνο που θεωρούν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων αποτελούν το αντίστοιχο του προπατορικού αμαρτήματος στη νομισματική πολιτική. Δέσμια της πολιτικής αντίδρασης του ισχυρότερου μέλους της η ΕΚΤ κινείται βήμα-βήμα ρισκάροντας να πέσει η Ευρωζώνη σε νέα ύφεση και σε αποπληθωρισμό και η ίδια να επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία της.

Δυστυχώς σύμφωνα με τους ίδιους του οικονομολόγους της ΕΚΤ η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιδεινωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Μια νέα απειλή για τον πληθωρισμό είναι η σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου η οποία σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι δεν αποτυπώνεται στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι έχει χαρακτηρίσει “επικίνδυνη περιοχή” την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 1%, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες προβάλλει όλο και πιο πολύ την εντολή που έχει η ΕΚΤ να διατηρεί τον πληθωρισμό στο 2%. “Δεν θα ανεχθούμε παρατεταμένες παρεκκλίσεις από τη σταθερότητα των τιμών”, δήλωσε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης. Επιλέγοντας να προβάλει την ανάγκη συμμόρφωσης με τους ισχύοντες κανόνες, δηλαδή με την εντολή για διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%, ο κ. Ντράγκι χρησιμοποιεί τα ίδια τα όπλα του γερμανικού “στρατοπέδου”. Το ευρώ ενισχύθηκε χθες κατά 0,76% στο 1,2403 έναντι του δολαρίου ενώ πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου του κ. Ντράγκι η ισοτιμία βρισκόταν στο 1,2304. Ανοδικά κατά 3-4 μονάδες βάσεις κινήθηκαν χθες το απόγευμα οι αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού υποχωρούσε κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,67%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή