Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων από τον Πούτιν

Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων από τον Πούτιν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεσμεύσεις για φορολογική αμνηστία σε όσα ρωσικά κεφάλαια επαναπατρίζονται, πάγωμα της φορολογίας για τις ρωσικές επιχειρήσεις, ενίσχυση των τραπεζών με κεφάλαια των κρατικών ταμείων αλλά και την τιμωρία όσων κερδοσκοπούν εις βάρος του ρωσικού νομίσματος έμοιαζε χθες να κηρύττει γενική επιστράτευση των δυνάμεων της ρωσικής οικονομίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επικεντρώνοντας σε αυτήν τη διάρκειας 70 λεπτών ετήσια ομιλία του.

Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στην πτώση του πετρελαίου, την οποία απέδωσε σε παρεμβάσεις της «Δύσης» ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Φραντκόφ, μετά το τέλος της ομιλίας Πούτιν.

Αντιμέτωπος με μια πραγματική οικονομική καταιγίδα, ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε χθες να προσελκύσει κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, δίνοντας εγγυήσεις σε όσους τα επαναπατρίσουν ότι «δεν θα τους ενοχλήσει κανείς και δεν θα ερωτηθούν σχετικά γιατί αυτό πρέπει να γίνει άμεσα». Επικαλέσθηκε, μάλιστα, το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, όταν εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το συμβάν αυτό «οι ρωσικές επιχειρήσεις θα αντιληφθούν πως τα συμφέροντά τους δεν τυγχάνουν προστασίας στο εξωτερικό και η καλύτερη εγγύηση για αυτά είναι η εθνική δικαιοδοσία».

Υποσχέθηκε, επίσης, μείωση της περιττής γραφειοκρατίας για όσες επιχειρήσεις ελέγχονται επί τρία συναπτά χρόνια και διαπιστώνεται η πλήρης συμμόρφωσή τους με τον νόμο σε μια προσπάθεια να απαλλάξει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων.

Ταυτοχρόνως η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε χθες το επιτόκιο που χρεώνει στις ρωσικές τράπεζες όταν δανείζονται σε ξένο νόμισμα σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την υποχώρηση του ρουβλίου αλλά και να διευκολύνει μια αναπλήρωση των ελλείψεων σε αποθέματα δολαρίου. Επειτα από μια σειρά παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, η Τράπεζα της Ρωσίας έχει θεωρητικά επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του ρουβλίου, το οποίο έχει, όμως, υποχωρήσει κατά περισσότερο από 40% έναντι του δολαρίου μέσα στο τρέχον έτος. Μόνο μέσα στη συνεδρίαση της Δευτέρας έχασε ακόμη 9% της αξίας του και η πτώση του ανακόπηκε μόνον όταν φημολογήθηκε πως υπήρξε νέα παρέμβαση της Τράπεζας της Ρωσίας.

«Θα τιμωρηθούν οι κερδοσκόποι»

Στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε την πτώση του νομίσματος σε κερδοσκοπία και τόνισε πως η κυβέρνηση «γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που κερδοσκοπούν και διαθέτει εργαλεία για να τους πλήξει και θα τα χρησιμοποιήσει». Επιχείρησε μάλιστα να παρουσιάσει τις οικονομικές κυρώσεις ως ευκαιρία για εσωτερική ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, τονίζοντας πως «οι δυσκολίες μας φέρνουν νέες δυνατότητες και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και να βγούμε νικητές». Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση που είχε εκφράσει δύο ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Βέντεφ, πως η ρωσική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 0,8% το επόμενο έτος, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την «παγίδα» της μηδενικής ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 5%. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως με τον τρόπο αυτό μπορεί σε διάστημα 3 – 4 ετών να επαναφέρει την αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ σε επίπεδα πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Σημειωτέον ότι ο πληθωρισμός έφθασε τον Νοέμβριο στο 9,1% από το 8,3% του Οκτωβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή