Ενας σεΐχης στο τιμόνι του fund των 300 δισ.

Ενας σεΐχης στο τιμόνι του fund των 300 δισ.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο – μαμούθ του Κατάρ, το οποίο έχει επενδύσει και στην Ελλάδα (Αlpha Bank), προχωρεί σε αντικατάσταση του επικεφαλής του.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Qatar Investment Authority, Αχμέτ αλ Σαγέντ, θα αντικατασταθεί από τον σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Μοχάμεντ μπιν Σαούντ αλ Τάνι. Είναι αξιοσημείωτο πως η διοικητική αλλαγή αποφασίζεται μόλις ένα χρόνο έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του Αχμέντ αλ Σαγέντ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο πηδάλιο του κρατικού fund μετά την παράδοση της εξουσίας του Κατάρ από τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι στον γιο του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι.

Η εξέλιξη ανησύχησε τις αγορές, καθώς το fund διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 300 δισ. δολ. και είναι το ισχυρότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου.

Ωστόσο, όταν ο Αχμέντ αλ Σαγέντ είχε αναλάβει καθήκοντα, αρκετοί τραπεζίτες υπέθεταν πως ήταν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Από τη δική τους πλευρά, Καταριανοί επιχειρηματίες παρατηρούν ότι η αντικατάσταση έχει να κάνει με τον ευρύτερο σχεδιασμό του νέου σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι για να τοποθετήσει τους δικούς του ανθρώπους στις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

«Πρόκειται για εκκαθάριση της παλαιάς φρουράς», επισήμανε επιχειρηματίας. Ο κ. Σαγέντ, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Τimes, εθεωρείτο πως είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό του εμιράτου, Χαμάντ μπιν Τζάσεμ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του ταυτόχρονα με την παραίτηση του σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι. Επιπλέον, ο κ. Σαγέντ είχε διατελέσει επικεφαλής του Qatar Holding, του απευθείας επενδυτικού βραχίονα του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου του Κατάρ.

Το εν λόγω Ταμείο ιδρύθηκε από το εμιράτο του Κατάρ το 2005 και έκτοτε έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δυναμικούς επενδυτές παγκοσμίως. Στην εντολή του περιλαμβάνεται η ρήτρα πως θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα της χώρας από την παραγωγή πετρελαίου σε ένα χαρτοφυλάκιο μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων, το fund έχει σημαντικά μερίδια στη βρετανική τράπεζα Barclays, στην ελβετική Credit Suisse και στα πολυκαταστήματα Harrods, ένα από τα σύμβολα της βρετανικής πρωτεύουσας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή