Επενδύσεις 10 δισ. στην πόλη υπόσχεται η δήμαρχος του Παρισιού

Επενδύσεις 10 δισ. στην πόλη υπόσχεται η δήμαρχος του Παρισιού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περιφέρεια της πόλης του Παρισιού, την περίοδο 2015-2020, ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης, Αν Ινταλγκό, προσβλέποντας στη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας. Αξίζει να αναφερθεί πως στην περίπτωση της Γερμανίας, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επενδύσει 10 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών για το σύνολο της χώρας έως το 2018, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην περίπτωση του δήμου του Παρισιού, η κ. Ινταλγκό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας είχε υποσχεθεί να τοποθετήσει 8,5 δισ. ευρώ. Κατά τα λεγόμενά της, όπως αναφέρονται στη Le Μonde, «οι μαζικές επενδύσεις των 10 δισ. ευρώ θα λειτουργήσουν ως ένα θετικό σοκ για την οικονομία της πρωτεύουσας και της Γαλλίας εν γένει. Εχουμε συνειδητοποιήσει την ισχύ που έχει ο αντίκτυπος του Παρισιού στην οικονομία της χώρας μας». Ο δήμος του Παρισιού έχει εκτεταμένες εξουσίες και απασχολεί 55.000 εργαζομένους. Πρόσφατα οι κάτοικοι του Παρισιού κλήθηκαν να ψηφίσουν για το πού θα επενδυθεί το 5% του προϋπολογισμού του δήμου και να επιλέξουν ένα έργο μεταξύ δεκαπέντε προτεινόμενων για να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015.

Ενας από τους μείζονες στόχους των επενδύσεων των 10 δισ. ευρώ -πέραν του εκσυγχρονισμού των υποδομών με έμφαση στην τεχνολογία και τις μη ρυπογόνες μεταφορές- είναι η δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας στη γαλλική πρωτεύουσα και πέραν αυτής. Πρωτίστως έργα θα γίνουν στις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές του Παρισιού, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στα σημεία – πύλες της πόλης. Επιπλέον, έμφαση θα δοθεί και στην επιδότηση της στέγης με 3 δισ. ευρώ. Η Αν Ινταλγκό διευκρίνισε πως τα επενδυτικά έργα δεν προϋποθέτουν αύξηση της υφιστάμενης φορολογίας. Ενα μέρος της χρηματοδότησής τους θα προέλθει από τα υψηλότερα κατά 55 εκατ. δολάρια έσοδα του δήμου από παροχή υπηρεσιών (καντίνες, Ωδεία, χώροι στάθμευσης κ.λπ.). Επίσης, θα αυξηθεί ο δημοτικός φόρος στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων της πόλης, ενώ πιθανώς να υπάρξουν έσοδα και από τον υπό συζήτηση φόρο στις δεύτερες κατοικίες. Εάν ψηφιστεί από τη Βουλή, θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Η δε συμβολή του ΦΠΑ για τον δήμο θα υπερβεί τα 120 εκατ. ευρώ το 2015.

Ωστόσο για να υλοποιηθούν τα μεγαλόπνοα έργα στο Παρίσι, θα απαιτηθεί από τη δημοτική αρχή να προβεί και σε νέο δανεισμό. Πάντως, η δήμαρχος ανέφερε πως στόχος της είναι να εξοικονομούνται σε ετήσια βάση από τον δήμο του Παρισιού 130 εκατ. ευρώ σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων, ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε θέσει ως στόχο τα 50 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματός της, η Αν Ινταλγκό είχε διατυπώσει τα σχέδιά της να επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ στις δημόσιες μεταφορές, επεκτείνοντας μεταξύ άλλων και το δίκτυο του τραμ. Επιπλέον, ενδιαφερόταν να διαθέσει 1 δισ. ευρώ στο να μεταμορφώσει το Παρίσι σε μία «ασύρματη έξυπνη πόλη». Η νυν δήμαρχος του Παρισιού επιδιώκει να τοποθετήσει και πάλι την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογίας και της καινοτομίας με τέτοιες υποδομές, ώστε να την επιλέγουν όσοι θέλουν να ιδρύσουν νεοφυείς επιχειρήσεις και να πειραματιστούν στην καινοτομία. Τέλος, αναφέρεται πως η Αν Ινταλγκό ενδιαφέρεται να ενσωματώσει στο Παρίσι ορισμένα από τα προάστιά του, δημιουργώντας την έννοια μιας ευρύτερης πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή