Τοκογλυφικά τα τραπεζικά επιτόκια στη Βραζιλία

Τοκογλυφικά τα τραπεζικά επιτόκια στη Βραζιλία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ενεχυροδανειστήρια στη Βραζιλία αποτελούν όλο και περισσότερο μια διέξοδο για να αντεπεξέλθουν οι Βραζιλιάνοι στις υποχρεώσεις τους όσο επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας. Τα επιτόκια στη Βραζιλία θα έκαναν έναν «καρχαρία» δανείων στις ΗΠΑ να κοκκινίσει από ντροπή. Το επιτόκιο στα δάνεια των πιστωτικών καρτών μπορεί να φθάσει το 240% ετησίως. Τα επιτόκια στα τραπεζικά δάνεια ανέρχονται στο 100%.

Για έναν αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών τα ενεχυροδανειστήρια είναι καλύτερη επιλογή. Για ένα δάνειο 220 δολαρίων, με ενέχυρο μία χρυσή αλυσίδα σαν αυτήν της Αντζελα Περέιρα, το επιτόκιο περιορίζεται στο 19%, δηλαδή είναι λίγο υψηλότερο από το μέσον όρο που επιβάλλεται στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, όμως, από τις ΗΠΑ ή άλλα μέρη του κόσμου, τα ενεχυροδανειστήρια στη Βραζιλία υπάγονται σε ρυθμιστικό πλαίσιο. Αντί να είναι ανεξάρτητοι παίκτες που ορίζουν τους δικούς τους κανόνες και τα δικά τους επιτόκια, λειτουργούν υπό την εποπτεία της κρατικής τράπεζας, Caixa Econômica Federal. Η αυστηρή εποπτεία των ενεχυροδανειστηρίων είναι «κληρονομιά» του προέδρου Ζετούλιο Βάργκας, ο οποίος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τη δεκαετία του ’30, κηρύσσοντας την ίδρυση του «Νέου Κράτους». Πέραν της συμπάθειας που είχε εκδηλώσει για το φασιστικό κίνημα στην Ευρώπη, εισήγαγε ορισμένες θετικές μεταρρυθμίσεις όπως το οκτάωρο και η κατάργηση των ιδιωτικών ενεχυροδανειστηρίων το 1934, σε μια απόπειρα να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού.

Οπως ισχύει με τις εμπορικές τράπεζες, τα υποκαταστήματα της Caixa έχουν τα δικά τους ATM, παρέχουν υπηρεσίες για αποταμιεύσεις, στεγαστικά ή άλλα δάνεια. Απλά, σε όλα τα 463 υποκαταστήματα της Caixa, μια ομάδα τραπεζικών ζυγίζει και αξιολογεί κοσμήματα, μεμονωμένα πολύτιμα μέταλλα ή λίθους και ρολόγια. Μετά την εξονυχιστική ανάλυση του αντικειμένου, ο υπάλληλος προσφέρει ένα δάνειο που συνήθως αναλογεί στο 85% της αξίας του π.χ. κοσμήματος. Δεν ζητούνται πληροφορίες για την απασχόληση, το εισόδημα και το πιστωτικό ιστορικό του πελάτη, παρά μόνον το όνομα, η διεύθυνση και το ΑΦΜ. Μάλιστα, ο επικεφαλής στον τομέα της καταναλωτικής πίστης στην Caixa, Ζουάου Ρετζίς Μαγκαλχαέλες, επισημαίνει πως είναι λογικό να είναι χαμηλά τα επιτόκια.  «Η διαδικασία είναι απλή, οπότε είναι χαμηλότερο το λειτουργικό κόστος διότι έχουμε μια άμεση εγγύηση για τυχόν απώλειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή