Συνεχίζουν τις επενδύσεις στο πετρέλαιο οι Νορβηγοί

Συνεχίζουν τις επενδύσεις στο πετρέλαιο οι Νορβηγοί

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας θα εξακολουθήσει να επενδύει στη βιομηχανία πετρελαίου ύστερα από σχετική σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που λειτούργησε για λογαριασμό της νορβηγικής κυβέρνησης. Αντί της αποχώρησης από επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και σε όλο το φάσμα της ενέργειας, μιας γενικότερης τάσης που ακολουθούν τελευταία πολλοί θεσμικοί επενδυτές, η εν λόγω επιτροπή συνέστησε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση του Ταμείου σε δραστηριότητες που αφορούν την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και την αποφυγή άλλων που «συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή».

Η απόφαση του νορβηγικού επενδυτικού ταμείου αντιβαίνει τη γενικότερη τάση που ακολουθούν θεσμικοί επενδυτές, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μέχρι το Ιδρυμα Ροκφέλερ και τα συνταξιοδοτικά ταμεία της ίδιας της Νορβηγίας να εγκαταλείπουν τις επενδύσεις σε εταιρείες όλου του φάσματος της ενέργειας. Αντιβαίνει, όμως, παράλληλα και τη θέληση της πλειοψηφίας του νορβηγικού Κοινοβουλίου, καθώς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν ασκήσει πιέσεις στο ταμείο για να εγκαταλείψει τις τοποθετήσεις στον τομέα του άνθρακα. Ετσι, το εν λόγω ταμείο, που διαθέτει κεφάλαια ύψους 870 δισ. δολαρίων και άρχισε να επενδύει στο πετρέλαιο το 1996 με αποτέλεσμα να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου, θέτει την κυβέρνηση μειοψηφίας ενώπιον διλήμματος. Εχει ήδη αποτύχει μία φορά στην προσπάθειά της να καθορίσει την επενδυτική του στρατηγική εν μέσω πιέσεων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σάνκε, προεδρεύοντα της αρμόδιας επιτροπής και πρώην υπουργό Οικονομικών, θα επηρεαστούν τα χαρτοφυλάκια όλων των εταιρειών από τη νέα αυτή στρατηγική, την οποία χαρακτήρισε «ριζοσπαστική» . Τη στάση του νορβηγικού ταμείου εκτιμάται πως παρακολουθούν άλλοι θεσμικοί επενδυτές και κρατικά επενδυτικά ταμεία ανά τον κόσμο. Στο παρελθόν είχε θεωρηθεί πρωτοπόρο στις επενδύσεις με ηθικά κριτήρια, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι το κατηγορούν σήμερα ότι έχει εγκαταλείψει αυτή τη στάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή