Αποδόσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σε περαιτέρω υποχώρηση από τα χαμηλά τετραετίας οδήγησε χθες το πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία, όταν προσέφερε τη μεγαλύτερη στην ιστορία της έκπτωση σε πελάτες της από την Ασία και μειώνοντας τις τιμές της στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών. Με την κίνησή της αυτή ενίσχυσε την επικρατούσα άποψη ότι η μεγαλύτερη χώρα σε εξαγωγές μαύρου χρυσού διασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο το μερίδιό της στην αγορά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησαν σε επίπεδα κάτω από τα 70 δολ./βαρέλι και κυμαινόταν το απόγευμα στα 69,03 δολ./βαρέλι, ενώ το βράδυ της Πέμπτης είχαν κλείσει στα 69,64 δολ./βαρέλι, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010. Σε ό,τι αφορά το αργό Δυτικού Τέξας για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1% στα 66,16 δολ./βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης. Περισσότερο ρεπορτάζ, σελ. 7

Η ενίσχυση του δολαρίου έριξε τον χρυσό

Πτωτικά έκλεισε η τιμή του χρυσού, την εβδομάδα που πέρασε σε συνθήκες ενίσχυσης του δολαρίου. Αν και τις πρώτες τρεις ημέρες η τιμή του κατέγραψε άνοδο, τις επόμενες δύο είχε πτώση από τα 1.212,2 δολάρια τη Δευτέρα στα 1.203,6 δολάρια η ουγγιά χθες. Οι επενδυτές στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής ανέμεναν τα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία πιθανότατα θα κατέγραφαν αύξηση των θέσεων εργασίας. Σε μία τέτοια προοπτική η Fed θα είχε ένα ακόμα επιχείρημα για την αύξηση των επιτοκίων. Ο δείκτης του Bloomberg για την αγορά σποτ του δολαρίου, ο Dollar Spot Index, έχει προσεγγίσει τα υψηλότερα επίπεδα 5ετίας λόγω προσδοκιών για το ότι η βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο χρυσός είχε αρχικά άνοδο 2,4% στην αγορά της Ν. Υόρκης την εβδομάδα που πέρασε. Είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο και επηρέασε την άνοδο της τιμής του και στο Λονδίνο, η οποία είναι και η μεγαλύτερη από τον φετινό Μάρτιο. Χθες, ωστόσο, στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του χρυσού είχε υποχωρήσει. Οπως επισήμαναν αναλυτές, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. «Μία βελτίωση της αγοράς εργασίας θα επηρεάσει θετικά το δολάριο, πιέζοντας παράλληλα καθοδικά τον χρυσό», δήλωσε, τέλος, ο Αμπισέκ Τσιντσαλκάρ της AnandRathi Commodities.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Yποτονική εικόνα παρουσίασε η εγχώρια αγορά κρατικού χρέους την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, με τους επενδυτές να απέχουν από τις συναλλαγές, εν αναμονή της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε την Πέμπτη στο 7,6% έναντι 8,40% που είχε αναρριχηθεί την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το spread (διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) κινήθηκε στα επίπεδα των 680 μονάδων βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε στο 0,77% έναντι 0,698% που ήταν το ιστορικό χαμηλό που είχε αγγίξει τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου. Η Ισπανία προχώρησε χθες σε έκδοση 10ετούς ομολόγου αντλώντας συνολικά 3,5 δισ. ευρώ εντός του στόχου που είχε θέσει, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 1,84%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή